Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a semnat joi, pe data de 25 ianuarie, ratificarea aderării Suediei la NATO. Astfel, a dispărut un obstacol din calea extinderii Alianței după o întârziere de 20 de luni.
Recep Tayyip Erdogan a aprobat aderarea Suediei la NATO
Acesta reprezintă ultimul pas în aprobarea de către Ankara a aderării Suediei la NATO.
Parlamentul Turciei a aprobat candidatura țării scandinave la NATO, eliminând un obstacol major în calea extinderii alianței militare occidentale, după o întârziere de 20 de luni, relatează Reuters.
Așadar, Ungaria rămâne singurul stat membru al Alianței care încă nu a ratificat aderarea Suediei.
Parlamentul Turciei a aprobat aderarea Suediei la NATO
Amintim că marți, pe 23 ianuarie, Parlamentul Turciei a votat în favoarea aderării Suediei la NATO, după luni de deliberări.
Plenul parlamentului de la Ankara a votat în favoarea acceptării cererii Suediei. Documentul a fost trimis înapoi la președintele Recep Tayyip Erdogan pentru o ultimă aprobare, înainte de a fi depus la Departamentul de Stat al SUA din Washington, notează Bloomberg.
Prin această decizie, Turcia a eliminat cel mai mare obstacol rămas în calea extinderii alianței militare occidentale, potrivit Reuters.
Suedia a depus cererea de aderare la NATO acum aproximativ 20 de luni, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. Ungaria a promis anterior că nu va întârzia ratificarea aderării Suediei.
Jens Stoltenberg este convins că Suedia va deveni membră NATO în 2024
Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a declarat recent că Suedia va deveni membră a NATO în 2024, exprimându-și încrederea că acest pas va fi realizat cel mai târziu în luna iulie, în cadrul următorului summit regulat al NATO programat la Washington.
Stoltenberg a subliniat că Suedia și-a respectat angajamentele față de Turcia și a menționat că au loc discuții între SUA și Turcia cu privire la posibilitatea ca Ankara să achiziționeze avioane de luptă americane F-16, o altă solicitare din partea guvernului turc.
În mai 2022, Suedia a depus cererea de aderare la NATO în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina. Țara scandinavă spera să devină membră a Alianței chiar în vara lui 2022. Cu toate acestea, Turcia a acuzat Suedia că nu a manifestat hotărârea necesară pentru a gestiona problema „organizațiilor teroriste”, precum Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), blocând astfel aderarea Suediei.
Acceptarea de noi membri în Alianță trebuie aprobată în unanimitate de membrii existenți. De aceea, refuzul Turciei a reprezentat un obstacol în calea aderării Suediei.