Elstat nu a oferit detalii cu privire la evoluţia componentelor PIB (consum, investiţii de capital, exporturi şi importuri) în al doilea trimestru.

‘Nu este o surpriză, ştiam că economia Greciei continuă să se confrunte cu dificultăţi însă sperăm că este un semnal că ritmul declinului începe să se reducă. Sperăm că de acum încolo vom vedea unele progrese’, a declarat Chris Williamson, economist şef la firma de cercetare Markit.

În condiţiile în care Grecia trece prin al cincilea an de recesiune, noul guvern condus de conservatorul Antonis Samaras a făcut din relansarea creşterii economice prioritatea sa, în condiţiile în care rata şomajului a crescut la 23,1% în luna mai.

Cu toate acestea în ultimele luni instituţiile financiare au atras atenţia asupra unei recesiuni peste aşteptări în 2012. În prezent Banca centrală a Greciei mizează pe o contracţie anuală a PIB de 4,5%, după un recul de 6,9% în 2011. De asemenea, în ultimul său raport cu privire la Grecia, Comisia Europeană a amânat pentru 2014 data la care Grecia ar urma să revină pe creştere economică.
SURSA: Agerpres