Roubini, prezenta la Formul Economic Mondial de la Davos, vede din nou vremuri grele în viitorul apropiat și spune că fără reforme dure lucrurile s-ar putea înrăutăți substanțial. Până ce Europa nu se reformează radical iar SUA nu scapă de muntele de datorii, economia mondială va continua scăderea în detrimentul unor largi porțiuni a populației mondiale a căror standarde de viață vor suferi chiar dacă aceștia au locuri de muncă.
În timpul unui interviu pentru AP, profesorul Roubini spune că estimările FMI, de slăbire a creșterii economice mondiale până la 3,3% sunt corecte, doar că el este ceva mai pesimist. ”Trăim într-o lume în care există o uriașă fragilitate economică și financiară. Avem și o incertitudine uriașă – macro, financiară, fiscală, bancara, a suveranităților – și mai avem și incertitudine geopolitice și politice”, mai spune Roubini. Dar, de departe, cea mai mare incertitudine este legată de posibilitatea izbucnirii unui conflict în Iran care ar putea implica SUA sau Israel, ori pe ambele. Asta ar presupune majorarea cotației petrolului de la cca. 100 dolari/barilul, cât este în prezent, la peste 150 dolari/barilul, un preț la care lumea întreagă va intra în recesiune.
Șomajul și insecuritatea economică au devenit teme majore din Orientul Mijlociu și până la mișcarea ”Occupy Wall Street” în SUA, la fel protestele care se întind din Israel și India până în Chile sau Rusia, la toate astea adăugându-se și creșterea inegalității dintre bogați și săraci. ”Toate conduc la instabilitate socială și politică. Deci trebuie să reducem inegalitățile. (…) Trebuie să mutăm investițiile noastre din domenii puțin productive, cum sunt sectorul financiar sau imobiliarele, către cele mai productive, cum sunt oamenii, capitalul uman, structurile, tehnologia sau inovația”, propune economistul.
Potrivit lui, creșterea economică lentă din economiile dezvoltate va duce cel mai probabil la o revenire de tip U și nu la una clasică, de tip V, ceea ce înseamnă că va dura mai mult, între trei și cinci ani. ”Odată ce ai prea multe datorii acumulate în sectorul public și cel privat, procesul dureros al recuperării poate dura până la un deceniu, timp în care creșterea economică rămâne slabă și anemică pe fondul curățării bilanțurilor și a investițiilor în sectoare ca ne vor face mai productivi în viitor”, conchide Nouriel Roubini.