Sondajul Consumer Checkpoint al celor de la Bank of America a constatat că gospodăriile cu venituri mari au devenit mai pesimiste în ceea ce privește economia. Același segment al americanilor pare, de asemenea, mai precaut în privința cheltuielilor, din cauza creșterii slabe a salariilor și a creării destul de firave a locurilor de muncă pentru cei cu venituri mari, arată un comentariu CNBC.
Durerea economică specifică recesiunii s-a instalat deja
Bancherii, investitorii și economiștii de pe Wall Street încearcă de luni de zile să ghicească dacă și când va veni recesiunea în SUA. Cu toate acestea, pentru unii americani, durerea economică specifică recesiunii s-a instalat deja.
Al Brown și logodnica lui se confruntă cu această problemă din luna iunie. Brown a fost principalul susținător pentru cei doi copii ai lor. Apoi, în vară, a fost concediat din postul de director global de dezvoltare a afacerilor al companiei de software Cascade.
De atunci, a renunțat să mai meargă la sală, a spus pas vacanței și a vândut diverse obiecte din casă, inclusiv un computer și mobilier de grădină. Fiul său, în vârstă de 13 ani a părăsit echipa de baschet. Pierderea surselor de venit a avut un efect financiar, dar și unul psihologic, acum încercând să nu cadă în capcana depresiei.
„Aceasta este America”
„Aceasta este America, unde valoarea ta nu ești tu, ci banii tăi. Nu există altă modalitate de a privi asta”, spune Brown, care acum își petrece fiecare zi cercetând internetul pentru a găsi un alt job.
În ciuda creșterii dobânzii de referință, s-au înregistrat creșteri ale locurilor de muncă în ultimele luni și o rată scăzută a șomajului, de 3,7%, în mai. Rezerva Federală a lăsat neschimbată dobânda de politică monetară şi a indicat că se mai aşteaptă la o singură majorare înainte de sfârşitul anului şi la mai puţine reduceri decât a sugerat anterior pentru anul viitor.
O creştere finală, dacă s-ar realiza, ar fi a 12-a şi ar încheia acest ciclu, început în martie 2022, conform previziunilor publicate de banca centrală.
S-a declanșat valul disponibilizărilor, mii de oameni fiind concediați – semne recesiune economica
Investitorii și economiștii se așteptau să vină recesiunea încă de anul trecut, deoarece Fed a majorat ratele dobânzii pentru a domoli inflația. Acest lucru a determinat companiile să se concentreze pe profitabilitate în detrimentul creșterii, altfel spus reducerea cheltuielilor și a forței de muncă.
De atunci s-a declanșat valul disponibilizărilor, mii de oameni fiind concediați. Unii au reușit să aterizeze în picioare. Alții nu au fost la fel de norocoși.
Nina McCollum, în vârstă de 54 de ani, a fost concediată de la site-ul de job-uri Glassdoor. Nu a reușit să se angajeze nicăieri, în ciuda faptului că a aplicat la sute de job-uri.
„Cred că este puțin probabil să găsesc un alt loc de muncă bine plătit, precum cel pe care l-am avut”, a spus McCollum, care locuiește în Cleveland, Ohio.
Reducerea costurilor corporative
Este posibil ca tot mai mulți americani să ajungă în această situație dificilă, anticipează experții. ”Anul 2024 se va concentra, în continuare, pe încercarea de a reduce costurile și asta va duce la mai mult șomaj”, a spus Thomas Simons, economist senior la Jefferies.
Impactul disponibilizărilor, concentrat în prezent în rândul „gulerelor albe”, se va răsfrânge în toată economia, printr-o „reducere semnificativă a cheltuielilor totale”, a spus Simons. Cheltuielile consumatorilor reprezintă aproximativ două treimi din producție, așa că, dacă și mai mulți americani vor fi obligați să renunțe la cheltuieli pentru că au fost disponibilizați, economia SUA va plonja într-o recesiune.