Recesiunea globală este aproape! Pe măsură ce ofensiva israeliană din Fâșia Gaza se intensifică, companiile vor trebui să schimbe discursul, trecând de la impactul confloctului asupra angajaților la abordarea consecințelor sale economice. Iată ce spun economiștii citați de Fortune.

Recesiunea globală este aproape

Consecințele conflictului din Orientul Mijlociu ar putea fi atât de grave, încât ar putea arunca lumea înapoi într-o recesiune, ar putea duce la o explozie a prețului petrolului la 150 de dolari și ar putea scădea prețurile acțiunilor cu aproximativ 20%, afirmă economistul șef al EY-Parthenon, Gregory Daco. Chiar și companiile care nu au afaceri în Orientul Mijlociu ar fi prinse în menghina consecințelor economice.

„Dacă piața voastră este în proporție de 90% în SUA, în Midwest, de ce ar trebui să vă pese de acest conflict? Ei bine, trebuie să vă pese pentru că va avea consecințe care vă vor afecta afacerea”, a spus Daco. „În funcție de cât de neclară devine situația, consecințele pot trece de la foarte marginale la semnificative”, adaugă el.

Scenariul „incontrolabil” include o extindere a frontului către Liban și Siria

Situația ipotetică prezentată mai sus, pe care Daco a numit-o scenariul „incontrolabil”, include o extindere a frontului către Liban și Siria, implicarea directă a SUA și Iranului și tulburări sociale mai mari în Orientul Mijlociu. Acest rezultat nu este mai probabil decât un alt scenariu, care ar limita războiul la o ofensivă terestră în Gaza și nu ar avea consecințe economice globale pe termen lung. Cu toate acestea, șefii companiilor mari iau în considerare toate posibilitățile.

Perspectiva unor consecințe economice pe termen lung indică, de asemenea, apusul acelor zile în care companiile multinaționale ar putea anticipa creșterea economică, costurile comerciale și de producție pentru piețele lor globale.

Piaţa petrolului este deja strânsă din cauza reducerilor de producţie

De asemenea, trebuie să ia în considerare amenințarea constantă a forțelor perturbatoare, cum ar fi tulburările politice și sociale și, desigur, un război. Măsura în care preţurile petrolului vor creşte şi impactul asupra economiei globale vor fi direct proporţionale cu cât de limitat din punct de vedere geografic devine conflictul, a explicat Pat Thaker, director pentru Orientul Mijlociu şi Africa la Economist Intelligence Unit, pentru CNBC. El susține că piaţa petrolului este deja strânsă din cauza reducerilor de producţie ale OPEC+, organizaţie dominată de  Arabia Saudită.

Nimeni nu poate fugi de creșterea prețului petrolului, inflație, recesiune sau scăderea bursei

„Reshoring” și „nearshoring” pot ajuta la posibilele perturbări comerciale rezultate din conflictul din Orientul Mijlociu, din Strâmtoarea Hormuz sau Canalul Suez, dar nimeni nu poate fugi de creșterea prețului petrolului, inflație, recesiune sau scăderea bursei de valori. „Reziliență” și „geostrategie” sunt cuvintele-cheie pentru 2023, spune  Gregory Daco.

Preţurile petrolului au crescut iniţial după ce Hamas şi-a lansat atacul surpriză asupra Israelului, înainte de a se modera uşor, deşi contractele futures pentru ţiţeiul Brent s-au tranzacţionat în Europa aproape de 89 de dolari pe baril, în timp ce contractele futures West Texas Intermediate au fost puţin sub 84 de dolari pe baril.