Companiile din industrie au reuşit anul trecut un indicator de creare de valoare sub media generală a pieţei, fiind lovite de scăderea cererii şi a preţurilor produselor încă de anul trecut.

Sectorul industrial, unul dintre cele mai bine reprezentate sectoare economice de la BVB, a resimţit o bună parte a crizei încă de anul trecut. Chiar dacă 2009 este punctul maxim al recesiunii, industria a început ajustările încă de anul trecut. Dificultăţile s-au reflectat imediat şi în evoluţia companiilor listate la bursă.

„Per ansamblu, sectorul industrial a înregistrat o scădere a profitabilităţii în 2008, în condiţiile unei creşteri slabe a cifrei de afaceri şi a activelor imobilizate“, spune Thomas Gabriel, managing partner Contrast Group. Doar câteva companii au reuşit să profite de condiţiile sectoriale favorabile, dată fiind diversitatea foarte mare a societăţilor incluse în acest sector.

Una dintre companiile care au avut rezultate excelente este Şantierul Naval Orşova, care a urcat în clasamentul general 22 de poziţii, până pe locul secund. Însă, situaţia internaţională de reducere a cererii şi a cotaţiilor produselor industriale ar trebui să forţeze companiile să-şi reorganizeze activităţile. „Este necesară o analiză atentă a costurilor şi un efort de dezvoltare a portofoliului de clienţi pentru reducerea dependenţei faţă de câţiva clienţi semnificativi“, spune Thomas Gabriel.

Fără profit

Randamentul acţiunilor din industrie a fost -81,6% în 2008, iar rentabilitatea reală a capitalului -5,3%. Sectorul metalurgic a performat ceva mai bine decât media, obţinând un randament al acţiunilor de -78%, însă la rentabilitatea reală a capitalului a înregistrat o scădere de -18,7%. Pentru metalurgie, anul trecut a reprezentat o modificare radicală de trend, producţia globală de oţel consemnând primul an de scădere din ultimii zece ani, de -1,2%.  Producţia autohtonă de oţel a scăzut chiar mai mult, ajungând la -23%.

Dintre cele trei companii active în metalurgie incluse în studiul Contrast doar Alro a reuşit să genereze profit şi să se menţină în primele 20 de companii. Mittal Steel a coborât până pe poziţia 49, având performanţe negative pentru toţi indicatorii analizaţi, iar Artrom a înregistrat o scădere de 26 de locuri, până pe poziţia 34, din cauza trecerii pe pierdere în 2008. Tendinţa de scădere a sectorului se va menţine pe termen scurt.