Recesiunea incurca cifrele in Romania

Chiar daca oficialii guvernamentali nu admit inca acest lucru, tot mai multe voci spun ca economia Romaniei va fi antrenata in vartejul problemelor globale, cu precadere a celor europene. Pentru a fi siguri ca vom adera la UE in 2007, economia romaneasca trebuie sa se aprecieze anual cu 5-6%. Guvernul si-a propus pentru 2003 o crestere de 4,9%, bazata in special pe cresterea exporturilor si a investitiilor. Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, atrage insa atentia ca prognoza privind o crester

Chiar daca oficialii guvernamentali nu admit inca acest lucru, tot mai multe voci spun ca economia Romaniei va fi antrenata in vartejul problemelor globale, cu precadere a celor europene. Pentru a fi siguri ca vom adera la UE in 2007, economia romaneasca trebuie sa se aprecieze anual cu 5-6%. Guvernul si-a propus pentru 2003 o crestere de 4,9%, bazata in special pe cresterea exporturilor si a investitiilor. Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, atrage insa atentia ca prognoza privind o crestere de 10% a exporturilor, pana la 15 miliarde de dolari se afla in pericol. „Reducerea consumului la nivel european afecteaza categorii importante de produse romanesti, iar intrebarea care se ridica este din ce zona se vor compensa pierderile”, spune Lazea. Sectorul serviciilor si constructiile sunt zonele interne care ar putea compensa scaderea exporturilor. Prognozele pesimiste vorbesc insa despre o reducere cu pana la 1,5 miliarde de dolari a exporturilor. Exporturile din industria textila, de exemplu, vor fi drastic afectate de reducerea consumului la nivel european. Companiile romanesti pierd contracte de tip lohn. In aceste conditii, si investitiile in retehnologizare vor scadea cu pana la 30%. „Primele efecte ale stagnarii economiei sunt inghetarea salariilor, stoparea investitiilor in retehnologizare sau, si mai rau, cresterea somajului”, atrage atentia Ruben Dumsfield de la EIU.
Aceeasi este si situatia investitiilor directe, fie ele de tip greenfield sau ale companiilor deja prezente in Romania. Analistii de la Morgan Stanley nu vad nici un nume nou care sa ajute la atingerea unui nivel de un miliard de dolari.