România, în fața unei recesiuni?

Adrian Codirlașu a subliniat că, din punct de vedere intern, România se confruntă cu un deficit bugetar ridicat, cu presiuni ca acesta să rămână la fel de mare, dacă nu se iau măsuri de consolidare fiscală. De asemenea, există un deficit de cont curent semnificativ.

În plan extern, țara se află într-o situație dificilă, având în vedere războiul de la graniță și începutul unui război comercial. În aceste condiții, Codirlașu consideră că riscul de recesiune a crescut semnificativ și nu exclude posibilitatea unei recesiuni ușoare în acest an.

„Situaţia actuală este una complicată, chiar foarte complicată economic. Dacă ne uităm la partea internă, avem un deficit bugetar extrem de ridicat, cu presiuni să rămână la fel de ridicat, dacă nu sunt luate măsuri de consolidare fiscală, avem deficit de cont curent mare, iar dacă ne uităm la situaţia externă, avem un război la graniţă şi tocmai ce a pornit un război comercial.

Deci mediul atât intern, cât şi extern este dificil. În aceste condiţii, riscul de recesiune aş spune că a crescut semnificativ. Deci e posibil să avem o recesiune uşoară în acest an”, a explicat acesta.

Adrian Codirlașu
Adrian Codirlașu (SURSA FOTO: LinkedIn, Adrian Codirlașu)

Ce ne-ar putea duce la o recesiune mai grea?

Președintele Asociației CFA România a explicat că o posibilă retrogradare a României în categoria de rating nerecomandat investițiilor ar putea duce la o recesiune mai severă. El a subliniat că, din punct de vedere economic, deficitele de cont curent și bugetar pun țara în afacerea categoriei recomandate investițiilor. În cazul unei astfel de retrogradări, ar putea urma o recesiune severă, cu rate de dobândă mai mari și deprecierea leului.

„Ce ar putea schimba să ne ducă la o recesiune mai grea? Ar fi o retrogradare a României în categoria de rating nerecomandat investiţiilor. Dacă ne uităm efectiv la la fundamentele economice, ca cele două deficite, cel de cont curent şi cel bugetar, acestea ne scot din categoria de rating recomandat investiţiilor. În caz că suntem downgradaţi? Da, ne putem aştepta la la o recesiune severă, care vine la pachet şi cu rate de dobândă mai mari şi deprecierea leului”, a spus el.

Întrebat când ar putea fi mai clar dacă România va trece printr-o recesiune în acest an, el a răspuns că acest lucru ar putea deveni evident în prima jumătate a anului.

Adrian Codirlașu a afirmat că prima estimare a PIB-ului pentru primul trimestru ar putea fi ușor negativă, explicând că investitorii nu vor face mari pași de investiție în România înainte de alegeri. El a adăugat că, în prima jumătate a anului, economia ar putea înregistra o evoluție negativă ușoară, iar după alegeri, viitorul ratingului va depinde de credibilitatea politicii fiscale a guvernului, indiferent dacă va rămâne același sau va fi un nou guvern.

Codirlașu a subliniat că menținerea ratingului recomandat investițiilor depinde de faptul că România este membru al Uniunii Europene și beneficiază de fonduri europene, iar o schimbare înspre euroscepticism ar putea duce la o retrogradare a ratingului.

„Ca cifre, când vom vedea prima cifră de PIB pentru trimestrul unu. Nu m-aş mira dacă ar fi uşor negativă, pentru că practic, până la alegeri, nu cred că investitorii vor face mari paşi de a investi în România. Prin urmare, am putea vedea în prima jumătate de an această evoluţie uşor negativă a economiei, iar după alegeri va conta pentru a ne ţine acest rating cât de credibilă va fi politica fiscală a guvernului. Că va fi acelaşi guvern sau un nou guvern, dar va fi esenţială credibilitatea politicii fiscale.

Iarăşi, ceea ce spun agenţiile de rating, faptul că ne menţin în categoria de rating recomandat investiţiilor, este tocmai faptul că suntem membri ai Uniunii Europene şi luăm banii europeni. Deci e esenţial să luăm banii europeni şi să rămânem cu politici proeuropene. Adică o virare către euroscepticism cred că cu siguranţă ne va duce către rating nerecomandat investiţiilor”, a declarat acesta.