Analiştii ING Bank au revizuit în sens negativ estimarea privind contracţia economiei în trimestrul al doilea, de la 8,6% la 9,7%, din cauza datelor din sectorul construcţiilor, care au fost mai slabe decât au anticipat iniţial.

„Datele privind sectorul construcţiilor au indicat o uşoară revenire în luna iunie, în contextul în care a fost înregistrată o îmbunătăţire semnificativă a ratelor anuale”, potrivit unui raport al ING Bank România.

În luna iunie, faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii, în serie brută, a scăzut cu 5,4%, comparitiv cu un declin de 24,9% înregistrat în luna mai. Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a înregistrat în iunie o creştere cu 9,3% faţă de mai.

„Ne-am exprimat deja temerile privind reluarea activităţii de construcţii rezidenţiale şi, prin urmare, nu ar trebui excluse alte luni în care acest sector se va deteriora”, precizează analiştii ING.

Analiştii ING au arătat, în luna iulie, că este posibil să-şi revizuiască estimările privind evoluţia Produsului Intern Brut (PIB) în trimestrul al doilea, din cauza activităţii slabe din sectorul construcţiilor.

„Datele privind construcţiile nu sunt la fel de slabe precum ne-am temut, însă sunt mai nefavorabile decât am anticipat iniţial, ceea ce duce la necesitatea revizuirii estimării noastre”, potrivit raportului ING.

Industria, incapabilă să compenseze declinul din alte sectoare

ING notează că rata anuală privind contracţia producţiei industriale s-a redus de la 10% la 5,9% în iunie.

Contracţia trimestrială a producţiei industriale a fost, în perioada aprilie – iunie, de circa 8,7%, ceea ce înseamnă o îmbunătăţire semnificativă faţă de declinul de 13% din primele trei luni ale anului.

„Există semne bune în ceea ce priveşte sectorul industrial. Totuşi, revenirea acestuia va fi treptată şi incapabilă să compenseze declinul din alte sectoare”, consideră analiştii ING Bank.

SURSA: Mediafax

DETALII:
Citeşte şi Boc: „Impozitul minim trebuie restrâns la domeniile greu fiscalizabile”
Citeţte şi Impozitul minim: încasări peste aşteptări