Germania nu are planuri de inlesnire a accesului pe piata munci pentru cetatenii noilor state membre, printre care si Romania, din cauza incetinirii cresterii economiei globale, a declarat ministrul german al muncii, Olaf Scholz, citat de cotidianul Bild.

Pe masura ca presiunea exercitata asupra guvernelor determina adoptarea unor masuri de protejare a propriilor salariati, Scholz a spus ca Berlinul nu este pregatit sa permita cetatenilor din noile state membre sa munceasca in Germania.

„Stabilitatea locurilor de munca este amenintata”, a declarat Scholz publicatiei Bild. „Nu este momentul pentru o deschidre rapida a pietei muncii pentru toti cetatenii noilor state ale Uniunii Europene (UE). Nu este vorba de inchiderea pietei muncii din Germania, ci despre deschiderea graduala a acesteia”, a explicat ministrul muncii.

Patru state mentin restrictiile

Germania, Austria, Belgia si Danemarca sunt singurele state din UE care inca impun restrictii pentru cetatenii celor 12 state ce au aderat in 2004.

Mai mult, Restrictiile ce opresc muncitorii din Romania si Bulgaria vor ramane in vigoare pana in anul 2011 in si mai multe state, printre care Marea Britanie, Germania si Olanda.

Totusi, Germania ofera permise de munca pentru cetatenii noilor state membre UE in domeniile unde duce lipsa de personal calificat.

Potrivit statisticilor publicate in luna ianuarie de catre Oficiul German pentru Ocuparea Fortei de Munca arata ca aproape 3,5 milioane de oameni sunt someri in cea mai mare economie europeana.