Biologii marini anunță creșterea numărului rechinilor din Marea Neagră

Crește numărul de rechini din Marea Neagră. În ciuda temerilor biologilor marini că am putea pierde singura specie de rechin care trăiește în Marea Neagră, studiile recente indică că populația acesteia este în prezent în creștere.

În ultima perioadă, s-a raportat observarea unui exemplar de rechin în Portul Constanța. Specialiștii în biologie afirmă că proliferarea rechinilor se datorează atât schimbărilor climatice, cât și numărului mare de pești din apele mării.

Timp de mulți ani, rechinul de Marea Neagră, cunoscut și sub denumirea de câinele de mare, a fost supus unui pescuit intens. Cu toate acestea, odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, pescarii au încetat să mai iasă în larg.

„De când a început războiul, pescarii, acum, când ies la mare, se roagă să nu găsească o mină”, a declarat Laurențiu Mirea, președintele Federației Organizațiilor de Pescari de la Marea Neagră.

Conform celor mai recente monitorizări, în ultimii doi ani, numărul rechinilor a crescut cu cel puțin 40%.

Îmbunătățirea calității apei și schimbările climatice au adus în Marea Neagră bancuri mai mari de pești, contribuind astfel la îmbogățirea resurselor alimentare ale acestui prădător.

Astfel, ecosistemul s-a dezvoltat și a devenit mult mai complex în comparație cu acum 30-40 de ani, când rechinul de Marea Neagră era considerat pe cale de dispariție.

Rechinul de Marea Neagră nu este un pericol pentru oameni

În ultimii doi ani, exemplare de rechin au fost văzute în diverse locuri, printre care:
1. Gura Portiței,
2. în apropierea platformelor de foraj marin,
3. Portul Constanța,
4. Mangalia,
5. Tuzla.

În acest weekend, a fost filmat un exemplar de rechin în Portul Constanța. Este remarcabil faptul că rechinul de Marea Neagră nu a fost niciodată observat atât de aproape de coastă.

„Vin la apă mai puțin adâncă, rece, și care să le ofere vizibilitate mai mare pentru reproducere. Formează cârduri, bancuri pe fund”, a precizat biologul Adrian Bâlbă.

Conform legislației, este interzis pescuitul rechinilor în timpul perioadei lor de reproducere, iar pescarii au voie să prindă doar exemplarele masculine.

„E o specie în refacere, efectivele au început să crească ușor-ușor, dar pentru că este în continuare pe lista vulnerabilă, cota admisă pentru pescuitul comercial este relativ redusă, este de 13 tone”, potrivit lui Victor Niță, cercetător INCDM, pentru știrile ProTV.

Rechinul de Marea Neagră nu este un pericol pentru oameni. De fapt, în rândul tuturor speciilor de rechini, acesta este considerat cel mai temător. Dimensiunile medii ale unui mascul pot atinge un metru și jumătate, în timp ce o femelă poate atinge 1,7 metri.