Românii care cumpără produse în ambalaje reciclabile își vor primi banii înapoi. Este vorba acele ambalaje pe care apare simbolul SGR. Nivelul de reciclare a atins, astfel, un nou record.
A crescut nivelul de colectare al ambalajelor
Reciclarea PET-urilor a cunoscut o creștere impresionantă în România datorită sistemului ReturRO, care a atins o rată de reciclare de peste 50% în luna iunie.
Aceasta reprezintă o îmbunătățire semnificativă, având în vedere că în luna martie doar 10% din ambalajele comercializate erau reciclate.
Succesul sistemului ReturRO se datorează în mare parte mobilizării masive a oamenilor care au învățat cum să recicleze corect și au adunat ambalaje din diverse surse.
Tot mai mulți cetățeni adună PET-uri de la instituții sau de la clienți care nu au timp să le ducă la punctele de colectare automate. Această activitate a devenit o sursă de venit pentru mulți români, care găsesc în reciclare o modalitate de a-și susține traiul zilnic.
Reciclarea – o sursă de venit
Un reportaj realizat de ProTV a dezvăluit că pentru unele persoane, reciclarea reprezintă unica sursă de venit.
„În fiecare zi fac 50 de lei doar din reciclat PET-uri”, a declarat o femeie intervievată, care adună ambalaje din casele oamenilor.
Aceasta este o activitate zilnică pentru ea, iar veniturile obținute sunt esențiale pentru asigurarea hranei.
În luna iunie, din totalul de 694 de milioane de ambalaje puse pe piață, 347 de milioane au fost reciclate prin sistemul ReturRO. Aceasta înseamnă că 23.000 de tone de plastic, metal și sticlă nu au mai ajuns să polueze mediul înconjurător.
Creșterea semnificativă a ratei de reciclare la 50% în luna iunie este rezultatul unui efort comun. În luna februarie, procentul era doar 5%.
Persoanele care colectează în mod constant recipiente reciclabile pentru a câștiga bani în plus sunt cele care au jucat un rol important în creșterea gradului de reciclare. Ele pot fi văzute adesea la automatele de reciclare cu saci plini de ambalaje.
Restaurantele și magazinele contribuie și ele la acest proces. Ele vând sacii plini de recipiente reciclabile celor interesați, la un preț redus. Un bărbat a explicat că a cumpărat saci cu recipiente de la un magazin și un restaurant pentru 15 lei. După reciclare speră să obțină între 20 și 25 de lei pe fiecare sac.
Schimbarea comportamentului populației
În doar câteva luni, comportamentul oamenilor s-a schimbat radical. De la lansarea programului ReturRO până la 1 iulie, 200.000 de tone de recipiente din sticlă, plastic și metal au fost colectate pentru reciclare.
Aceasta arată că interesul pentru reciclare a crescut semnificativ în rândul românilor. Sistemul ReturRO a reușit să transforme reciclarea într-o activitate de zi cu zi.