Reguli noi pentru reciclarea ambalajelor. Magazinele, obligate să preia manual ambalajele, dacă RVM-urile nu funcţionează

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat personal că lucrează la un proiect de hotărâre de guvern privind reciclarea ambalajelor.

Vrea ca, de acum încolo, dacă aparatele pentru reciclat (RVM-uri) nu funcționează, magazinele să preia manual ambalajele. Vorbim aici despre sistemul de garanţie-returnare (SGR) care a fost deja implementat în România.

Cu alte cuvinte, oamenii vor putea să lase ambalajele goale la casa de marcat și vor primi 50 de bani cash sau li se va scădea suma respectivă din valoarea cumpărăturilor. Va include acest aspect în hotărârea de guvern pentru a fi clar pentru toată lumea.

„Mie personal nu mi s-a întâmplat. Vă spun că eu folosesc sistemul garanţie returnare în fiecare weekend şi până acum fie am fost eu mai norocos, fie în judeţul Bacău lucrurile funcţionează mai bine decât în alte judeţe, dar deocamdată nu mi s-a întâmplat să constat ca vreunul dintre aparatele de preluare automată să nu funcţioneze.

Cu alta cuvinte, mergem, ne facem cumpărăturile sau nu neapărat, şi la casa de marcat lăsăm şi pet-urile goale şi primim 50 de bani cash sau ni se scade suma respectivă din valoarea cumpărăturilor. E un lucru pe care îl voi scrie în hotărârea de guvern ca să fie clar pentru toată lumea”, a spus el în cadrul conferinței „Curăţenia de primăvară în România”, ediţia 2024.

În marile orașe din alte țări, după ce ambalajele sunt abandonate, apar alte persoane care colectează garanția și valorifică ambalajul.

Mircea Fechet
SURSA FOTO: Facebook, Mircea Fechet

Îngroparea și incendierea deșeurilor sunt infracțiuni

În legătură cu abandonarea deșeurilor în apropierea marilor orașe, a reamintit că îngroparea și incendierea deșeurilor sunt infracțiuni. Totuși, problema nu se rezumă la legislația actuală, ci la modul în care este implementată.

Analizând statisticile, România nu se poate mândri cu un număr mare de dosare rezolvate în acest sens. O soluție mai eficientă decât sancțiunile penale ar fi confiscarea mijloacelor de transport folosite pentru transportul ilegal al deșeurilor.

Deși această măsură este eficientă, aplicarea ei este dificilă din cauza numărului redus de angajați în instituțiile responsabile.

Peste 90% dintre dosarele privind gestionarea deșeurilor fie sunt clasate, fie sunt soluționate prin renunțarea la urmărirea penală

Vicepreședinta Comisiei pentru Mediu și Echilibru Ecologic din Camera Deputaților, Diana Buzoianu, a explicat că nu există mecanisme adecvate pentru a determina persoanele care poluează. Peste 90% dintre dosarele referitoare la gestionarea deșeurilor sunt fie clasate, fie soluționate prin renunțarea la urmărirea penală.

În ultimii trei ani, a existat doar un singur dosar privind infracțiunile de arderi ilegale care a fost trimis în instanță.