Reciclarea ambalajelor SGR, un obicei bun al românilor

Mircea Fechet a mai spus că, luna trecută, pe harta națională a punctelor unde ambalajele se colectează automat au fost adăugate 221 de noi aparate automate (RVM), care s-au alăturat miilor de astfel de puncte de returnare înființate în 2024.

”Avem cea mai clară dovadă că reciclarea ambalajelor SGR a intrat pe lista de obiceiuri bune ale românilor: chiar şi în luna decembrie, în care sărbătorile de iarnă ne ocupă tuturor agenda, au fost returnate peste 290 milioane de PET-uri, sticle şi doze de aluminiu. Mai mult de atât, pe harta naţională a punctelor în care ambalajele se colectează automat au apărut luna trecută 221 noi aparate automate (RVM), care s-au adăugat miilor de astfel de puncte de returnare înfiinţate în 2024”, a declarat el.

Potrivit ministrului Mediului, în luna decembrie, cantitatea de ambalaje predate către reciclatori a rămas constantă, având valori similare celor din lunile anterioare. Peste 27.800 de tone de plastic, sticlă și aluminiu au fost livrate către fabricile de reciclare, unde au fost transformate în materie primă.

”Faptul că, în numai un an, pornind de la zero, Sistemul Garanţie – Returnare a reuşit performanţe de invidiat la nivelul ţărilor europene în ceea ce priveşte ratele de colectare, mă face să fiu optimist că 2025 va fi anul în care vom vedea SGR funcţionând aproape de turaţia maximă, pentru că nu luăm piciorul de pe acceleraţie. SGR înseamnă garanţia a mii de locuri de muncă verzi, pentru români, în centrele regionale de numărare şi sortare a ambalajelor, dar şi la prestatorii din transport şi în fabricile de reciclare, care se dezvoltă inclusiv prin numeroase investiţii cu capital românesc”, a spus oficialul.

Mircea Fechet
Mircea Fechet (SURSA FOTO: Facebook, Mircea Fechet)

Rețeaua de centre regionale va fi extinsă

Mircea Fechet a mai precizat că în următoarele luni, rețeaua de centre regionale va fi extinsă, urmând să fie deschise alte trei centre, la Oradea, Constanța și Suceava.

”Facem paşi importanţi şi pentru ca reciclarea să ajungă la potenţialul pe care ştiu că îl poate genera SGR: 26 noi fabrici de reciclare vor fi puse în funcţiune cu fonduri din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi ne vor ajuta să procesăm resurse importante în România şi să creăm alte mii de locuri de muncă pe tot lanţul economic.

Un lucru e sigur: predarea ambalajelor cu garanţie va fi mai simplă şi mai rapidă pentru din ce în ce mai mulţi români, fie că locuiesc la oraş, fie la sat”, a declarat acesta.

Peste 3 miliarde de ambalaje au fost returnate în 2024

La sfârșitul lunii decembrie, Ministerul Mediului a transmis că s-a împlinit un an de la implementarea Sistemului de Garanție-Returnare, considerat „cel mai bun exemplu de sustenabilitate și inovație din ultimii 30 de ani în economia circulară din România”.

În primul său an de funcționare, acest sistem a permis returnarea a peste 3 miliarde de ambalaje de către consumatori, iar rata de colectare în luna noiembrie a atins 76%. Între decembrie 2023 și noiembrie 2024, 2,68 miliarde de ambalaje SGR au fost direcționate către stațiile de reciclare, reprezentând 88% din cantitatea totală colectată.

Ministrul Mircea Fechet a subliniat că România are potențialul de a deveni un exemplu de bune practici în domeniul economiei circulare, datorită progreselor semnificative realizate de autorități, retaileri, cetățeni și reciclatori. Implementarea Sistemului de Garanție-Returnare a generat o schimbare semnificativă în comportamentul populației, care a devenit mai responsabilă față de mediu și mai dedicată reutilizării resurselor prin reciclare.

Astăzi, aproape toți românii sunt familiarizați cu acest sistem, iar mai mult de 60% dintre ei returnează ambalaje în mod regulat. Mai multe puteți citi aici.