Odată cu punerea in aplicare a Sistemului de Garanție și Returnare, RetuRO, eforturile pentru promovarea reciclării încep să dea roade. Un număr impresionant de peste jumătate de miliard de ambalaje au fost colectate și reciclate. Iată mai multe efecte pozitive ale sistemului prin care românii primesc înapoi cei 50 de bani plătiţi drept garanţie pentru ambalajele de apă, sucuri sau băuturi.
Reciclarea în cifre. Impactul SGR asupra mediului și comportamentul consumatorilor
Reciclarea în cifre. Cât de mult succes are sistemul de garanţie-returnare în România? La aparatele de reciclare este mereu coadă, în special în weekend, iar mulți adună zeci de ambalaje în câteva zile.
O persoană a menționat că nu știe exact, dar estimează că a adunat undeva la 20-30 de PET-uri.
„Nu știu să vă zic, undeva la 20-30 de PET-uri”, a declarat o persoană.
Altcineva a menționat că în total sunt 2 săptămâni de PET-uri adunate. Practic, a strâns 48 de recipiente.
„Aici sunt 2 săptămâni practic. 48 de recipiente”, a transmis persoana respectivă.
Pentru a oferi o imagine mai clară, dacă această cantitate ar fi fost lăsată în natură, așa cum se întâmpla în trecut, ar fi acoperit complet suprafața Lacului Vidraru, care are aproape 9 kilometri pătrați.
Numai în luna mai au fost colectate aproximativ 300 de milioane de ambalaje – suficiente pentru a înconjura Pământul de două ori.
Până în prezent, s-a colectat un total de aproximativ 40.000 de tone de ambalaje returnate, echivalentul a peste 33.000 de mașini mici. Dacă ar fi să le plasăm una după alta în trafic, ar forma o coloană de aproximativ 150 de kilometri, adică distanța dintre București și Predeal.
Aceste cifre impresionante arată că acolo unde obiceiurile responsabile se conturează, efectele pozitive sunt vizibile.
Cum s-au transformat malurile râurilor din Bistrița-Năsăud, eliberate de PET-uri?
În zonele apropiate de localitatea Mureșenii Bârgăului, din județul Bistrița-Năsăud, malurile râurilor, cândva sufocate de PET-uri, sunt acum curate și eliberate de această povară, potrivit stirileprotv.ro.
Proprietarul unui magazin din localitate a menționat că a început să adune ambalajele în saci și, după ce le numără, le predă celor de la RetuRO. El a subliniat că acolo se face selecția, adunând toate ambalajele care trebuie să aibă neapărat marca RetuRO pe ele.
„Aici facem selecția, le adunăm toate care trebuie să aibă neapărat marca RetuRO pe ele”, a transmis Ioan Tomoroga – proprietarul unui magazin.
Proprietarul unui magazin a menționat că funcționează sistemul, cel puțin oamenii sunt implicați în toată povestea și returnează recipiente și sticle.
„Funcționează, cel puțin oamenii sunt implicați în toată povestea asta și se înapoiază recipiente și sticle”, a mai transmis proprietarul unui magazin.
În mai puțin de o lună, pe barajul Ișalnița de pe râul Jiu, s-a acumulat o grămadă mare de PET-uri. Activiștii de mediu estimează că va dura ani până când locul va fi curățat.
Majoritatea PET-urilor sunt recipiente vechi, lipsite de sigla Sistemului de Garanție Returnare, motiv pentru care nimeni nu s-a preocupat să le recicleze.