Anul trecut, volumul brut de publicitate cheltuit pe televiziune, presa scrisa si radio (statii centrale), conform monitorizarii agentiei de publicitate Graffiti/BBDO, a fost de 444.146.872 dolari. Frumusel volum! Bun de pus i rama (sau pe rana?) si agatat pe peretele cu „realizari” ale industriei de publicitate din Rominia. (Totusi, cind se discuta despre bani, ironiile sunt indecente.)
Monitorizarea n-a luat i calcul disconturile si „gratuitatile” acordate clientilor de catre suporturile media. Majoritatea vocilor din industria de publicitate sustin ca bugetele consumate de clientii i 2000 au fost constante, daca nu cumva chiar mai mici decit cele din anul precedent. Au crescut, i schimb, tarifele-lista de publicitate, dar mai cu seama disconturile. Miki Virtosu, director media la agentia de publicitate Grey Bucuresti, considera ca bugetul net de publicitate cheltuit i anul 2000 s-a situat itre 275 si 300 milioane dolari. „in scopul atragerii unui procentaj cit mai mare din bugetele clientilor, grupurile de presa au escaladat cursa disconturilor”, explica Virtosu si estimeaza ca valoarea medie a acestora se cifreaza la 45% pentru televiziune, 40% pentru presa scrisa, 55% pentru radio si 40% pentru panotaj. Catalin Albu, director media la agentia de publicitate McCann-Erickson, apreciaza ca bugetul net a fost de 50-60% din valoarea de volumului brut (calculat, dupa cum am mai spus, pe baza tarifelor-lista). Albu nu considera escaladarea disconturilor drept o caracteristica a anului 2000. „Acest lucru s-a itimplat si i anii trecuti, dar i anul 2000 a fost cel mai evident. Clientii au obtinut o expunere publicitara i timpul anului cu aceleasi bugete, poate chiar mai mici decit i anul precedent.” La rindul sau, Radu Florescu, directorul general al agentiei de publicitate Saatchi&Saatchi, spune ca anul 2000 a fost un an de cresteri si scaderi alternative, dar mai ales de scaderi. „Piata de publicitate i ansamblu a putut iregistra o crestere usoara catre sfirsitul anului, ca o reflectare a starii generale a economiei.”
Publicitatea la radio a crescut cu 10 procente
Cristina Zegheru, director la Regie Radio Music (RRM), firma care administreaza spatiul publicitar pentru Radio Total, Radio 21 si Europa FM, considera ca, potrivit monitorizarii firmei Alfacont, volumul brut de publicitate cheltuit pe piata radio i 2000 (fara posturile locale) a fost de 12 milioane de dolari. Asta iseamna o crestere de 10% fata de anul 1999, i volum brut, subliniaza Cristina Zegheru. Cei mai mari consumatori de publicitate pe radio au fost operatorii de telefonie mobila GSM.
in cazul publicitatii exterioare (outdoor), Vlad Ruta, director general la agentia Exclusiv Media, apreciaza ca valoarea neta a bugetelor publicitare investite i acest domeniu a fost de 18,5 milioane de dolari. in 1999, bugetele nete s-au ridicat la 20 milioane de dolari. Vlad Ruta explica: „Scaderea a fost determinata de politica de dumping practicata de citiva jucatori importanti de pe piata. in mod absolut, acoperirea panourilor a fost mai mare i 2000, dar preturile au scazut dramatic.” in aceeasi chestiune, agentia de outdoor Euromedia are o evaluarea proprie: bugetul net alocat panotajului a fost de 18 milioane de dolari. Dar Euromedia considera ca, i 1999, bugetul net a fost de 17 milioane dolari, asadar panotajul a iregistrat i anul 2000 o crestere de un milion de dolari. Agentia sustine ca aceasta crestere mica a fost consecinta indirecta atit a scaderii puterii de cumparare a populatiei, asa icit s-a iregistrat o nivelare a bugetelor publicitare, cit si a lipsei cresterii economice. Totusi, cresterea luata ca atare s-a datorat maririi icrederii clientilor i acest suport publicitar, inoirii ofertei, promovarii cercetarilor asupra eficientei outdoor si, nu i ultimul rind, preturilor scazute i comparatie cu cele de la televiziune. Interesanta este evaluarea Euromedia referitoare la ponderea campaniilor electorale din bugetul total rezervat panotajului: aproximativ 3%.
Desi nu este om de media, L