Este scandal pe legea pensiilor. Daniel Baciu: „E anchetă la Consiliul Concurenței”

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a intervenit în scandalul adeverințelor eliberate de firmele de arhivare. Într-o declarație exclusivă pentru Realitatea PLUS, Baciu a făcut un apel către aceste companii pentru a respecta tarifele reglementate, subliniind că mulți pensionari nu își permit costurile actuale.

El a evidențiat faptul că la Casa de Pensii au fost primite numeroase reclamații pe această temă, semnalând nemulțumirea și dificultățile întâmpinate de pensionari în obținerea acestor documente esențiale.

Daniel Baciu
SURSA FOTO: Facebook, Daniel Baciu

„Am primit aceste reclamații, să știți că am primit sesizări că nici actualii angajatori care își desfășoară activitatea refuză să elibereze documentele pentru foștii salariați. Am văzut și eu cifre care nu sunt în regulă, am spus de fiecare dată.

E și o anchetă a Consiliului Concurenței, s-a făcut o sesizare de la Ministerul Muncii. Noi sperăm că ei să fie rezonabili și să aplice tarifele corecte pentru eliberarea acestor adeverințe. Pensionarii sunt vulnerabili și nu își permit să plătească sume exorbitante pentru aceste adeverințe”, a spus Daniel Baciu, la Realitatea PLUS.

Conform șefului Casei de Pensii, aproximativ 100.000 de decizii privind recalcularea pensiilor au fost tipărite, puse în plicuri și predate Poștei Române. Baciu a explicat procedura de primire a acestor documente, subliniind că deciziile vor fi trimise obligatoriu cu confirmare de primire și vor fi înmânate personal destinatarului.

Mica recalculare a pensiilor

Altfel, recent, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat că, începând cu 1 septembrie 2024, pensionarii vor beneficia de o nouă recalculare a pensiilor. Aceasta îi va include pe pensionarii care au avut, în trecut, sporuri și venituri nepermanente.

Simona Bucura Oprescu a explicat că recalcularea va ține cont de veniturile brute și de toate sporurile nepermanente pe care pensionarii le-au avut în perioada activă. Până acum, aceste sporuri nu erau luate în considerare, ceea ce a dus la numeroase procese în instanță și la o mare nemulțumire în rândul pensionarilor. Interpretarea neunitară a legii de către instanțe a făcut ca, în unele județe, pensionarii să câștige procesele pentru sporurile nepermanente, în timp ce în altele să le piardă.

Această situație a creat frustrare în rândul pensionarilor. Recalcularea va include sporurile nepermanente obținute atât înainte, cât și după 2001. După 2001, pensionarii nu vor mai trebui să aducă documente pentru a dovedi sporurile, deoarece acestea vor fi valorificate pe baza contribuțiilor de asigurări sociale plătite, conform declarației 112 depuse de angajatori la ANAF, a subliniat ministrul.