Reclamele iau cu asalt canalele de nişă

Piaţa de publicitate a crescut cu 35% în primele şase luni din acest an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2006. Peste 2,23 miliarde de euro (volum brut) au fost investite în publicitate în perioada amintită, faţă de anul trecut, când s-au alocat promovării pe TV, presă şi radio circa 1,64 miliarde de euro. Potrivit specialiştilor, această creştere este consecinţa firească a scumpirii tarifelor-listă la majoritatea staţiilor TV şi radio. Pe de altă parte, intrarea î

Piaţa de publicitate a crescut cu 35% în primele şase luni din acest an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2006. Peste 2,23 miliarde de euro (volum brut) au fost investite în publicitate în perioada amintită, faţă de anul trecut, când s-au alocat promovării pe TV, presă şi radio circa 1,64 miliarde de euro.

Potrivit specialiştilor, această creştere este consecinţa firească a scumpirii tarifelor-listă la majoritatea staţiilor TV şi radio. Pe de altă parte, intrarea în Uniunea Europeană a deschis poarta unor noi clienţi dispuşi să plătească aceste preţuri, iar jucătorii deja prezenţi pe piaţă au fost nevoiţi să-şi „aranjeze“ bugetele de publicitate pentru a-şi păstra vizibilitatea.

Conform monitorizărilor Alfa Cont, cele mai mari investiţii în publicitate în primele şase luni au fost făcute de Procter & Gamble (147,6 milioane de euro), Unilever (114 milioane de euro) şi L’Oréal România (102 milioane de euro). Monitorizarea s-a făcut pe baza tarifelor-listă, care nu includ discounturile şi barterele media.

Fenomenul «sold out» atacă şi radiourile

Orientarea clienţilor spre televiziuni s-a menţinut şi în prima jumătate a acestui an, deşi costurile promovării au crescut, în medie, cu 40%, faţă de anul precedent. Astfel, 90,2% din investiţiile brute, adică două miliarde de euro, au fost atrase de posturile TV. Pe locul secund s-a situat presa scrisă, cu 7,54% din totalul investiţiilor la rate-card. Spre posturile de radio a mers 2,1% din suma totală, respectiv 48, 3 milioane de euro.
Televiziunile au atras cu aproape 40% mai mulţi bani din publicitate decât în aceeaşi perioadă din anul precedent. În ierarhia posturilor TV, realizată în funcţie de veniturile la rate-card, primele locuri sunt ocupate de Pro TV, Acasă TV, Prima TV şi Antena 1.

Tendinţa advertiserilor este de a investi tot mai mult în staţii de nişă şi de a se muta din prime-time (orele 19-23) spre extra prime time. „Dacă în anii trecuţi doar televiziunile mari erau sold out (aveau tot spaţiu de publicitate vândut în avans – nota red.), acum acest lucru se întâmplă şi la posturile de nişă“, spune Sorin Doru, general manager la Media Hub.

Radiourile au obţinut venituri brute cu 24,8 % mai mari decât în primele şase luni ale anului 2006. Acestea au crescut datorită schimbării monedei de vânzare (de la euro la lei) şi creşterii tarifelor. Fenomenul „sold out“ se manifestă şi la principalele staţii de radio, astfel că este de aşteptat ca, din toamnă, staţiile radio să crească din nou preţurile. În prima jumătate a anului, cele mai mari venituri brute din publicitate au revenit posturilor Kiss FM (15,1 milioane de euro), Radio 21 (10,57 milioane de euro) şi Europa FM (10 milioane de euro) şi Pro FM (4,3 milioare de euro).

Presa scrisă a avut venituri brute din advertising cu aproximativ 11% mai mari faţă de primele şase luni ale anului precedent. Pentru ziare, sumele brute au depăşit 86,6 milioane de euro, în timp ce revistele au strâns 81,6 milioane de euro. Cotidienele naţionale care au realizat cele mai mari venituri la rate-card au fost: Jurnalul Naţional (6,6 milioane de euro), Libertatea (4,2 milioane de euro), Evenimentul Zilei (3,6 milioane de euro), România Liberă (trei milioane de euro), Gândul (2,1 milioane de euro) şi Adevărul (1,49 milioane de euro). În alcătuirea ierarhiei, nu au fost luate în calcul veniturile realizate de suplimentele cotidienelor (periodice sau ocazionale) sau de ediţiile de duminică.

Panotajul creşte fără tutun

Iniţiativa BRAT de a lansa SATI – Studiul de Audienţă şi Trafic Internet – şi interesul investitorilor străini pentru piaţa online au determinat cele mai mari schimbări din acest an în mediul online. „În primele şase luni, s-au investit 3,5 milioane de euro în publicitatea online, urmând ca până la finele anului piaţa să atingă şapte-opt milioane de euro, cu aproximativ 40-50% mai mult faţă de anul trecut“, estimează Aura Tatu, director de vânzări la Neogen.

Potrivit lui Doru Panaitescu, consultant independent, anul acesta, dealurile pe TV au fost întârziate până în martie şi astfel şi bugetele de internet din perioada ianuarie-martie au fost mici, urmând ca investiţiile mai mari să se facă în a doua jumătate a anului.

Dispariţia reclamelor la produsele din tutun de pe panourile publicitare (outdoor) nu a condus la scăderea afacerilor agenţiilor specializate în panotaj, aşa cum se anticipa în piaţă. Dimpotrivă! Producătorii de ţigări aveau înţelegeri avantajoase cu panotiştii (ca între vechi parteneri). Pentru clienţii care le-au luat locul, agenţiile de outdoor au crescut tarifele în medie cu 25%. Potrivit Silviei Coşerea, director de vânzări şi de marketing la Euromedia, piaţa de outdoor a înregistrat o creştere de 20% comparativ cu primele şase luni ale anului trecut.

În prezent, cererea de publicitate este într-o continuă creştere, dat fiind faptul că cei mai mulţi clienţi mari îşi „construiesc“ brandurile şi sunt dispuşi să investească pe termen lung bugete importante. În acest context, la sfârşitul anului, investiţiile nete în publicitate pot atinge jumătate de miliard de euro.