S-a dat startul la noi proiecte destinate agriculturii. Pentru a susţine fermierii, în această sesiune de proiecte, sunt puse la bătaie circa 139 de milioane de euro.

Asociaţia familială Gheorghe Petraru, din satul Valea Seacă, judeţul Neamţ, este una dintre primele beneficiare ale fondurilor europene, care au intrat în ţară imediat după aderare. Aceasta deţine o suprafaţă de teren pe care se poate cultiva fasole, porumb, gråu şi lucernă. Asociaţia a primit finanţare nerambursabilă, în valoare de circa 51.000 de euro, pentru a achiziţiona maşini şi utilaje care să ajute la creşterea producţiei agricole.

Pentru cei interesaţi să obţină fonduri europene a fost lansată recent o nouă sesiune de primire a proiectelor, pentru trei măsuri finanţate prin intermediul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală. Este vorba de finanţare nerambursabilă pentru „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă“, „Înfiinţarea grupurilor de producători“ şi „Instalarea tinerilor fermieri“. Bugetul alocat primei măsuri, în această sesiune, este de circa 47,6 milioane de euro, suma maximă acordată pentru un proiect fiind de 1.500 de euro pe an şi pe fermă. Sprijinul se acordă pentru o perioadă de cinci ani. Scopul este de a ajuta aceste ferme să se adapteze condiţiilor pieţei şi să se transforme în ferme comerciale.

Pentru grupurile de producători, fondurile disponibile totalizează peste 6,9 milioane de euro, suma maximă nerambursabilă acordată pentru finanţarea unui proiect fiind de 100.000 de euro în primul şi al doilea an, 80.000 de euro în al treilea an, 60.000 de euro în al patrulea an şi 50.000 de euro în al cincilea an.

Tinerilor fermieri le este alocat un buget consistent, în valoare de peste 84,3 milioane de euro, aceştia putånd beneficia de maximum 25.000 de euro/exploataţie.

Susţinerea exploataţiilor mai puţin productive

Fondurile alocate pentru fermele de semi-subzistenţă pot fi accesate de către persoanele fizice în vårstă de pånă la 62 de ani, neîmpliniţi la data depunerii cererii de finanţare, care desfăşoară activităţi agricole, comercializează o parte din producţia obţinută şi au o exploataţie agricolă înregistrată în registrul fermelor/registrul agricol. Fermierii se pot înregistra şi autoriza în calitate de persoane fizice autorizate, întreprinzători titulari ai unei întreprinderi individuale sau ca membri ai unei întreprinderi familiale. Solicitanţii trebuie să întocmească un plan de afaceri pentru o perioadă de cinci ani. După trei ani de la acordarea finanţării, se verifică respectarea cerinţelor minime din planul de afaceri, depus iniţial la solicitarea sprijinului. Toate condiţiile pe care solicitantul se angajează să le respecte în cadrul planului de afaceri şi pentru care a primit punctaj la selecţie, devin obligatorii. Cererea de finanţare trebuie redactată pe calculator, nefiind acceptate cereri scrise de månă. Modelul standard se găseşte pe site-ul Ministerului Agriculturii. Dosarul trebuie să cuprindă cererea de finanţare, planul de afaceri şi documentele justificative (copii ale actului de proprietate asupra terenului, a actului de identitate etc.). După ce proiectele au fost selectate, în termen de 30 de zile lucrătoare de la primirea notificării, solicitantul trebuie să se prezinte la sediul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit pentru semnarea contractului de finanţare. În caz contrar, se consideră că a renunţat la ajutorul financiar nerambursabil.

Fond dedicat asociaţiilor de producători

Circa şapte milioane de euro, alocate prin cea de-a doua măsură, sunt destinate susţinerii grupurile de producători din sectorul agricol (culturi de cåmp, horticultură, viticultură, creşterea animalelor etc.) şi cel forestier. Sunt eligibile societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, cooperativele agricole etc. Se exclud de la finanţare grupurile de producători care au primit sprijin prin programul SAPARD sau de la bugetul naţional.

Obiectivul este încurajarea înfiinţării grupurilor de producători din sectorul agricol şi silvic în vederea obţinerii de produse de calitate care îndeplinesc standardele comunitare, prin aplicarea unor tehnologii de producţie unitare şi sprijinirea accesului la piaţă a propriilor membri.

Dosarul trebuie să conţină, printre altele, cererea de finanţare, avizul de recunoaştere emis de instituţiile abilitate, certificatul de înregistrare eliberat de Registrul Comerţului sau certificatul de înscriere în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor şi lista membrilor.

137-22963-34_liviupicior_49_agerpres.jpg«Agenţia a făcut plăţi pentru circa 500 de proiecte, care au creat peste 1.000 de noi locuri de muncă.»
Liviu Picior, director general adjunct, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit

IMPORTANT!

Pentru primele două măsuri, proiectele se depun la sediile Direcţiilor pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, iar pentru cea de-a treia măsură la sediile Oficiilor Judeţene de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Sesiunile sunt deschise în perioada 3 decembrie 2008 – 27 februarie 2009.

447 de milioane de euro reprezintă suma plătită agricultorilor, pånă în prezent, de către Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, din care 391 de milioane provin de la bugetul UE, iar restul de la bugetul naţional

Atenţie!

Elaborarea planului de afaceri, necesar obţinerii fondurilor destinate sprijinirii fermelor agricole de semi-subzistenţă, se realizează cu titlu gratuit prin accesarea măsurii 143 – „Furnizarea de servicii de consiliere şi consultanţă pentru agricultori“

Fondul pentru tineri

• Finanţările se acordă fermierilor de pånă la 40 de ani, neîmpliniţi la data depunerii cererii de finanţare, persoane fizice sau juridice care practică activităţi agricole şi a căror exploataţie este înregistrată în registrul fermelor/registrul agricol;

• Dosarul trebuie să conţină cererea de finanţare însoţită de planul de afaceri şi documentele justificative anexate (copii ale actului de proprietate, ale actului de identitate etc.);

• Planul de afaceri trebuie să includă detalii privind investiţiile care se realizează, demonstrånd că cel puţin 30% din sprijinul acordat va fi investit pentru realizarea conformităţii cu standardele comunitare, modernizarea şi dezvoltarea exploataţiei.