Rusia, care a obţinut anul trecut o recoltă record de cereale – 135 de milioane de tone – datorită condiţiilor meteo favorabile, este unul din cei mai mari exportatori de grâu din lume şi un important producător de orz şi porumb. Preţurile atractive au permis Rusiei să cucerească o parte din cota de piaţă a rivalilor SUA şi Europa. În paralel, Moscova a căutat să deschidă noi pieţe pentru exporturile sale de grâu precum Iranul, Africa şi Arabia Saudită.
Sâmbătă, SovEcon a revizuit în scădere estimarea sa privind producţia de cereale în 2018 la 119,6 milioane de tone, faţă de precedenta prognoză de 126,2 milioane de tone. Firma de consultanţă şi-a redus cu 3,9 milioane de tone previziunile referitoare la recolta de grâu, la 73,1 milioane de tone.
Şi IKAR se aşteaptă acum la o producţie de cereale de 114,7 milioane de tone (de la 117 milioane de tone) şi o recoltă de grâu de 71,5 milioane de tone, în scădere cu două milioane de tone faţă de precedenta estimare.
Chiar dacă recolta va fi mai slabă, Rusia are mai stocuri de cereale rămase din sezonul trecut, ceea ce va ajuta Moscova să menţină un nivel ridicat al exporturilor, a anunţat Ministerul Agriculturii.
Recent, Departamentul american al Agriculturii (USDA) şi-a îmbunătăţit prognozele privind producţia de grâu a Rusiei în acest sezon de la 67 la 85 milioane de tone.