În acest an avem cea mai mare producţie de grâu şi secară din ultimii opt ani: 7,3 milioane de tone, pe o suprafaţă de 2,63 milioane hectare. „Producţia obţinută este cea de-a doua ca mărime din ultimii 43 de ani“- a anunţat ministrul agriculturii, Daniel Constantin. În ceea ce priveşte producţia de orz şi orzoaică, potrivit şefului MADR, deşi au fost suprafeţe mai mici, s-a obţinut cel mai mare randament din ultimii 23 de ani: 3,27 tone la hectar.
Record absolut la rapiţă
La rapiţă s-a înregistrat un record absolut: cea mai mare producţie la hectar din istoria agriculturii româneşti. Astfel, dacă înainte de 1989 producţia medie la hectar nu a depăşit niciodată 1.500 de kg, iar după 1990 cea mai bună producţie s-a obţinut în 2011, de 1.882 kg/ha, în acest an media la hectar este de 2.274 kg. De notat că producţia ar fi fost şi mai bună dacă culturile de rapiţă nu ar fi fost afectate de furtunile şi de ploile abundente care au căzut chiar în preajma recoltatului.
Porumbul şi floarea-soarelui, la mila Domnului!
La floarea-soarelui şi porumb, oficialii MADR spun că, în momentul de faţă, culturile se prezintă destul de bine, dar că luna august va fi destul de dificilă, din cauza lipsei de precipitaţii. Adevărul este că la toate cerealele producţiile ar fi fost mult mai bune dacă culturile ar fi beneficiat de irigaţii. Dar, din cele sub 400.000 de hectare contractate de agricultori în acest an pentru a fi irigate, din cauza costurilor mari cu energia electrică, s-au irigat doar aproximativ 190.000 de hectare.
Cereale ieftine, atunci şi carne mai ieftină!
Din păcate, atât la grâu, cât şi la orz şi orzoaică, încă din timpul recoltatului, preţurile au început să scadă substanţial. Grâul, de exemplu, a ajuns la 0,65 de lei/kg. Potrivit regulilor economiei de piaţă, atunci când cerealele sunt ieftine, toate produsele finite care folosesc drept materie primă cereale ar trebui să se ieftinească. Aşadar, în perioada următoare, preţurile la carne (de porc, de pasăre, de vită), preţurile la ouă, la lapte şi la toate produsele procesate din lapte şi din carne ar trebui să scadă proporţional cu scăderea preţurilor la cereale şi ponderea acestora în structura costurilor de producţie. Se va întâmpla asta şi în România?