În plin proces de recoltare a porumbului, cei mai mulţi agricultori sunt încântaţi de producţia care a ajuns chiar şi la 10 tone la hectar în unele zone din România, însă sunt nemulţumiţi de preţurile practicate de traderi, care nu depăşesc 0,50 de lei per kilogram.
Chiar dacă la nivelul ţării suprafaţa recoltată nu este mai mare de 40% din totalul celei cultivate, fermierii au reuşit să-şi facă o impresie despre producţie. Ion Cioroianu, consilier în cadrul Asociației Fermierilor din România și expertul României pe cereale și plante oleaginoase la Bruxelles, ne-a spus că producţia de porumb din acest an e mai mare cu 20% faţă de cea din 2013. Chiar şi în aceste condiţii, în opinia omului de afaceri Ştefan Poienaru, acest rezultat ar fi putut creşte cu 30% dacă am fi dispus de irigaţii şi de tehnologii corespunzătoare. Până acum, s-a recoltat cel mai mult din zona de sud, unde fermierii au obţinut între 3,5 şi 9 tone la hectar, dar o situaţie mai clară vom vedea după finalizarea campaniei de recoltare, adică după data de 1 noiembrie.
În Ialomiţa, producţia de porumb arată bine pentru fermieri. „Am recoltat zece tone la hectar. Până acum, am adunat porumbul de pe o suprafaţă de 700 de hectare şi mai avem de recoltat de pe alte 200“, ne-a spus Nicolae Sitaru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli de Cereale şi Plante Tehnice Ialomiţa. În acest judeţ, doar jumătate din suprafaţa cultivată de porumb a fost recoltată.
„La nivelul judeţului Mehedinţi, recoltele care nu au fost atinse de grindină au toate şansele să ajungă la o producţie de porumb de circa zece tone pe hectar, însă în zonele afectate recolta ajunge doar la șase tone pe hectar“, a explicat Cornel Stroescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Mehedinţi. Stroescu are 180 de hectare cultivate cu porumb, dar nu a reuşit să recolteze nimic, deoarece există umiditate şi speră să înceapă procesul de recoltare în următoarea săptămână.
Preţuri mai mici ca în 2013
În timp ce producţia se anunță mai bună decât în 2013, nu se poate spune acelaşi lucru şi despre preţuri. Dacă anul trecut costurile cerealelor erau la un nivel scăzut, de 50-60 de bani/kilogram, în acest an, preţurile au scăzut la 45-50 de bani.
În judeţul Teleorman, circa 20% din suprafaţa cultivată cu porumb a fost recoltată şi s-au adunat în medie 6-7 tone la hectar. Preţul, de circa 40-50 de bani/kilogram, e considerat „derizoriu“ de Ion Mănăilă, preşedintele Asociației de Marketing și Consultanță Agricolă „ASOMAR“ Teleorman. „În acest an, producţia la grâu şi orz a fost mai mică cu 20% faţă de anul trecut, dar ne aşteptăm ca recolta de porumb să fie mai mare cu 20%, comparativ cu 2013“, spune Mănăilă.
Potrivit statisticilor, în 2013, România s-a clasat pe locul al doilea în ceea ce priveşte producţia de porumb. Însă, Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, susţine că suntem pe locul doi la suprafaţa cultivată cu porumb. „Dacă am lua în calcul preţurile foarte mici şi am analiza cât de profitabile sunt recoltele din acest an, am constata că România este pe ultimul loc“, spune Baciu.