Banca Centrală Europeană nu trebuie să recapitalizeze băncile, ci mai degrabă să le ofere acestora garanţii care să le permită să facă faţă falimentului, tot aşa cum a făcut în 2008, a mai spus miliardarul.

Recapitalizarea băncilor cu peste 100 de miliarde de euro nu va fi un semnal suficient de convingător pentru pieţe, întrucât suma este considerată insuficientă, dar dacă aceste datorii vor fi garantate prin Fondul European de Stabilitate Financiară, atunci pieţele ştiu că instituţia deşine suficienţi bani, şi vor fi încrezătoare.

De ce nu trebuie să se ajungă la recapitalizare

Dacă se ajunge la recapitalizare, atunci băncile vor fi înclinate să îşi reducă bilanţurile pentru a îndeplini cerinţele de adecvare a capitalului şi asta conduce la o criză a creditelor, a mai spus Soros. Asta înseamnă că nu vor mai cumpăra bonduri guvernamentale în următoarele şase luni.

În schimb, dacă se oferă garanţii băncilor, acestea menţin creditarea şi asta ar rezolva o jumătate din criză.

A doua parte a soluţiilor se referă la Italia şi Spania. După ce s-a stabilit, în cazul Italiei, până unde poate merge cu datoria, statul ar trebui să înceapă să emită titluri de stat, iar băncile îşi vor menţine plasamentele în bondurile italiene, pentru că vor putea să le vândă înapoi oricând băncilor centrale, ceea ce înseamnă că sunt foarte lichide, a spus miliardarul.

Asta va permită Italiei şi Spaniei să împrumute la costuri mici, deoarece BCE va scădea în continuare dobânda cheie.