Un flacon pentru cinci doze. Aşa stabilise iniţial laboratorul Pfizer-BioNTech. Un flacon trebuia deci să permită să fie vaccinaţi cinci pacienţi. Dar autorităţile sanitare au estimat că e posibil, în anumite condiţii specifice, să se adauge o a şasea doză.
Cinci sau şase doze de vaccin?
Obiectiv: să se limiteze risipa şi să scadă volumele livrărilor pentru producători. Producătorul îşi adaptează livrările în consecinţă, ceea ce echivalează cu scăderea numărului de flacoane distribuite fiecărei ţări, scrie L’OBS.
„Ne vom respecta angajamentele de livrare către state conform comenzilor care au fost făcute – acestea au fost tot timpul bazate pe numărul total de doze şi nu de flacoane – şi conform etichetării aprobate de fiecare ţară”, a arătat producătorul pentru AFP.
Foarte repede după începutul campaniilor de vaccinare, cadrele medicale îşi dau seama că rămâne suficient ser pentru o a şasea injecţie în flaconul de Comirnaty (numele comercial al vaccinului de la Pfizer-BioNTech). Adăugarea unei mici cantităţi de produs în flacon este o măsură de precauţie, precizează laboratorul. E ca uleiul care se depune pe pereţii bidonului.
Dacă încerci să-l goleşti complet, „trece timp până se scurge şi la sfârşit tot vor rămâne câteva picături”, subliniază Mathieu Molimard, şeful serviciului de farmacologie de la CHU (Centre hospitalier universitaire) din Bordeaux pentru „Le Figaro”. Dar atunci, trebuie folosită această a şasea doză?
Recomandările EMA
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi-a exprimat poziţia pe 8 ianuarie. Actualizând protocolul de utilizare a vaccinului Pfizer, a precizat că flaconul conţine până la urmă ser cu care să faci şase injecţii.
Dar în condiţiile unui protocol foarte exact. Trebuie să foloseşti seringi sau ace „cu volum mort scăzut”. În caz de utilizare a unei seringi sau unui ac standard, „e posibil să nu fie destul vaccin ca să se extragă o a şasea doză”, avertizează agenţia europeană. Un sfat repetat de Ministerul Sănătăţii într-o notă destinată cadrelor medicale.
Este deci posibil să se realizeze şase injecţii cu un flacon de Comirnaty. Dar Ministerul Sănătăţii, într-o declaraţie pentru AFP, a estimat că extragerea celei de-a şasea doze, care „necesită un gest medical şi echipament” adecvat reprezentat de seringi, reprezintă „o adevărată provocare”.
Doar în anumite cazuri
A şasea doză de vaccin este deci utilizabilă, dar doar în anumite condiţii. În practică, nu e întotdeauna posibil. Acest lucru presupune într-adevăr o foarte mare precizie. Trebuie să nu tragi în seringă nicio picătură mai mult decât cei 0,2 ml necesari pentru injectare. Altfel nu va ajunge produs pentru ultima doză.
Echipamentul folosit are şi el mare importanţă. „Spaţiul mort” al seringilor corespunde volumului de lichid ce rămâne după ce pistonul ajunge la capăt. Pentru a fi în măsură să faci şase injecţii (şi deci să nu risipeşti nicio picătură din preţiosul ser), trebuie deci ca acele sau seringile să aibă spaţii moarte mici. Dar nu toate centrele de vaccinare sunt echipate cu aşa ceva.
Pfizer-BioNTech şi-au crescut recent obiectivul de producţie a vaccinului, de la 1,3 miliarde la 2 miliarde de doze pe tot anul 2021, graţie tocmai acestei recalibrări la şase doze şi extinderii fabricilor unde se produce. UE a securizat pentru întreaga Europă 600 de milioane de doze din acest vaccin.