Clive Owen, Tom Hanks şi Jean Constantin au fost bifaţi în acest weekend în ghidul de program TV. Sâmbătă seara, TVR 1 difuzează finala Eurovision, pentru care România s-a calificat cu o zi în urmă, iar de la ora 01.00 Pro TV-ul ne spune „Un adevăr incomod” , în regia lui Davis Guggenheim. Postul ProCinema difuzează vineri şi sâmbătă partea doua şi a treia ale filmului „Toate pînzele sus”  în memoria lui Jean Constatin.

Vineri:

Bent, TVR 1, 00.15: Vineri seară, postul naţional difuzează o dramă din 1997 care îi are ca protagonişti pe Clive Owen, Ian McKellen şi Mick Jagger. Acţiunea are loc la Berlin, în anii ‘40. Max (Clive Owen), un tânăr homosexual, şi iubitul sãu, Rudy (Brian Webber), sunt arestaţi şi trimişi într-un lagăr de concentrare. În drum spre tabãrã, Max îl trădeazã pe Rudy şi aranjeazã sã trãiascã alãturi de cei cu stele galbene (evreii), nu de cei cu stele roz (homosexualii). În timp ce evrei erau condamnaţi la moarte, homosexualii aveau parte de tratamente şi mai aprige. Max îl cunoaşte pe Horst (Lothaire Bluteau), un coleg care poartã cu mândrie steaua roz, şi cei doi se îndrãgostesc, în pofida tragediei şi a pericolului de a fi ucişi în orice clipã.

Sâmbătă:

Toate pînzele sus III:Intîlnire în Atlantic, ProCinema, 20.00 – Unul dintre cele mai bune filme ale regretatului Jean Constantin care a încetat din viaţă cu câteva zile în urmă va fi difuzat pe ProCinema, sâmbătă de la ora 20.00. Filmul evocă o prietenie extraordinară între romanul Lupan şI francezul Vaillant, aventuri neobişnuite pe mările lumii, în căutarea unui vas devenit aproape o iluzie şI o întâlnire în mijlocul nemărginitului ocean Atlantic, atunci când nimeni nu mai spera, toate acestea sunt întâmplările propuse de echipajul de marinari ajunşi la finalul călătoriei cu “toate pînzele sus”.

Un adevăr incomod, Pro TV, 01.00: În documentarul din 2006, Al Gore atrage atenţia aspura unei problem din ce în ce mai pregnant a epocii contemporane, şi amune încălzirea globală. Folosindu-se de vocea lui Billy West, Davis Guggenheim încearcă să deschidă ochii lumii asupra evoluţiei planetei pe care locuim cu toţii.

Duminică:

Îngeri şi demoni, HBO, 20.00: Tom Hanks îşi pune amprenta pe ecranizarea acestui roman semnat de Dan Brown. Alături de Hanks, Ewan McGregor, Ayelet Zurer şi Stellan Skarsgard veţi putea petrece o seară plină de simboluri misice în încercarea de a salva Roma de la o catastrofă. Hanks interpretează rolul lui Robert Langdon, un specialist în simbologie care trebuie să dea de capăt planurilor malefic e ale sectei Illuminati, care are ca scop distrugerea Vaticanului. Pentru toată această aventură Langdon si frumoasa sa parteneră au nici mai mult nici mai puţin de 24 de ore.

Băieţii nu plâng niciodată, Pro Cinema, 22.30: Şi duminică revenim pe Pro Cinema pentru o dramă inspirată de un caz real în care o tânără a fost ucisă. Producţia din 1999 o are în rol principal pe Hillary Swank care interpretează rolul unei tinere ce şi-a dorit să fie băiat. Într-o seară Teena Brandon îşi taie părul, îşi pune o pereche de şosete în pantaloni, exersează gesture şi grimace masculine în oglindă, ăşi drege vocea, transformându-se astfel în Brandon Teena. Aceasta capătă încredere în deghizarea sa  şi se mută în Falls City unde se îndrăgosteşte de Lana (rol jucat de Chloe Sevigny). Lana însă vine la pachet cu doi prieteni John şi Tom care abia au fost eliberaţi din puşcărie şi Brandon trebuie să îi accepte pe amândoi pentru că oraşul mic în care trăieşte acum este prea intim pentru a te putea ascunde şi pentru a evita contactul cu ei.

Tocmai această caracteristică a unui orăşel  atât de izolat şi de mic precum Falls City duc la tragedia care are loc cînd cei doi află adevărul despre Brandon. Filmul şochează prin faptul că suntem martori ai unui caz concret de intoleranţă faţă de o persoană care nu trece printr-o criză de identitate sexuală, nu se leagă de dramele minorităţilor sexuale, ci pus şi simplu încearcă să ducă o viaţă la fel ca toţi ceilalţi în termenii pe care ea îi consider ă normali pentru a fi fericită.

Mai multe recomandari şi un program TV complet al acestui weekend găsiţi pe site-ul TV Mania.