Ambasadorul României în Bulgaria, Ion Gâlea, a transmis la Digi 24 câteva sfaturi pentru românii care vor să meargă în Bulgaria. Acesta recomandă românilor „să se informeze cu privire la situația epidemiologică”.
„Nu aș folosi acest cuvânt, este vorba mai mult de o schimbare de procedură, o schimbare de abordare a reglementării. Declarația pe proprie răspundere a fost eliminată din 28 iulie încă, prin Ordinul 438. Starea de urgență epidemiologică a fost prelungită în Bulgaria până la 31 august și astăzi a intrat în vigoare un nou ordin privind condițiile de călătorie.
Într-adevăr, nu există restricții pentru cetățenii români care sosesc din România sau din orice alt stat membru al Uniunii Europene, însă autoritățile bulgare, din data de 28 iulie, au introdus obligativitatea pentru persoanele care au ca punct inițial al călătoriei anumite state terțe față de Uniunea Europeană, inclusiv state din regiune, precum Serbia, Republica Macedonia de Nord, Albania, Bosnia și Herțegovina, Republica Moldova, se permite intrarea acestor persoane doar dacă prezintă un document care să arate rezultatul negativ la testul efectuat cu 72 de ore înainte de momentul intrării. Prin urmare, nici o restricție la sosirea din România sau din Uniunea Europeană, însă obligativitatea formularului cu rezultat negativ la test la sosirea din anumite state.
Ce trebuie să știe cetățenii români? Recomand să se informeze cu privire la situația epidemiologică, deși nu mai există obligativitatea acelei declarații pe proprie răspundere. Cu titlu de exemplu, menționez, astăzi sau înregistrat 265 de cazuri. Pentru că faceți referire la călătoriile pe litoral, aş preciza, în Sofia au fost 51, în regiunea Dobrich 48, regiunea Varna 46, regiunea Burgas 7. De asemenea, recomand cu tărie cetățenilor români să aibă asupra lor cardul european de sănătate sau o altă formă de asigurare, care să acopere inclusiv riscul infectării cu acest COVID-19”, a transmis Ion Gâlea la Digi 24.
Ce reguli mai trebuie respectate
Acesta a transmis un set suplimentar reguli care trebuie respectate. Printre acestea, este menționată și distanța de 1,5m în zona recepțiilor sau limita de 4 persoane la o masă.
„Cu privire la aceste aspecte, este aplicabil ghidul privind funcționarea localurilor de cazare, alimentație și divertisment, de fapt publicat încă din 19 mai. Astfel, unitățile au obligația de a oferi măști pentru angajați, termometre pentru oaspeți, trebuie să asigure fluxuri separate de intrare şi ieșire.
Trebuie respectată distanța de 1,5 m în zona recepțiilor, este limitată prezența a două persoane la recepție. Este obligatorie amplasarea de recipiente cu dezinfectant, trebuie păstrată distanța de 1,5 m între mese și se impune limita de patru persoane la o masă. Sunt permise bufetele, însă alimentele sunt amplasate în spatele unui ecran transparent și sunt servite de un angajat cu mască și mănuși. Este permisă funcționarea sălilor de sport cu limita de zece persoane la activitățile de grup și cu asigurarea a patru metri pătrați pentru fiecare persoană. Acest ghid conține prevederi pentru situația în care o persoană, un turist, manifestă simptome.
Astfel, într-un astfel de caz, turistul va fi izolat într-o cameră special amenajată din fiecare hotel. Hotelurile vor avea contracte cu unități medicale și vor notifica imediat Inspecția Regională de Sănătate, care va lua măsurile necesare în astfel de situații. Conform unui ordin, 404 din 15 iulie, o persoană testată pozitiv are obligația de a efectua izolare sau tratament într-o unitate medicală, din dispoziția Instrucției Regionale de Sănătate, în funcție de starea și pentru persoanele care nu au posibilitatea izolării sau tratamentului la domiciliu, indiferent de starea clinică, este obligatorie plasarea, prin ordin al inspectorului regional de sănătare, într-un centru medical specializat”, a adăugat Ion Gâlea.
Posibilitatea unor noi măsuri restrictive
Acesta a abordat și posibilitatea ca Bulgaria să revină asupra acestor măsuri sau să introducă noi restricții.
„Acest ordin a fost adoptat ieri, Ordinul 443, referitor la condițiile de călătorie. A fost adoptat ieri, este valabil, conform prevederilor sale, până la 31 august și corespunde prelungirii situației de urgență epidemiologică.
Ceea ce am observat a fost faptul că pentru statele membre ale UE autoritățile bulgare au ridicat restricțiile, până la data de 28 iulie, fuseseră aplicabile restricții pentru Portugalia și Suedia, însă au fost adoptate restricții în raport cu unele state din regiune, pe care le-am menționat, inclusiv Serbia sau Republica Moldova. Însă, restricția nu a mai fost carantina precum în vechile reglementări, ci obligativitatea prezentării acestui test”, a conchis Ion Gâlea.