Recomandările medicilor pentru masa festivă de Paște! Atenționare pentru gurmanzi sau cei care au postit

Medicii avertizează cu privire la pericolele la cere se expun cei care nu sunt atenți atunci când iau tradiționala masă de Paște. Cu toate că bucatele pot fi îmbelșugate, puțină cumpătare și atenție pot face diferența între o vizită la Urgențe sau o frumoasă zi de Paște.

Perioada sărbătorilor este, fără excepție, o perioadă în care spitalele se aglomerează. Cei mai mulți pacienți vin cu probleme digestive, după ce consumă prea multe alimente sau alcool.

Ce recomandări au medicii

Să mâncăm puțin din toate, cu pauze, mai ales că unele preparate sunt grele. Carnea de miel, de pildă, nu este recomandată celor cu afecțiuni cardiace, de rinichi sau pancreas. Medicii au o serie de sfaturi pentru cei cărora le place să măncânce, mai ales dacă vin după o perioadă de post. Cadrele medicale avertizează populația „să aibă un comportament alimentar echilibrat și să consume cu moderație alimente grase, carne de miel sau alcool”.

De asemenea, medicii îi vizează și pe cei care au ținut post.

„Atragem atenția în special persoanelor care au ținut post înaintea sărbătorilor, pentru a fi atente la trecerea la alimentația pe bază de carne bogată în grăsimi, care poate cauza de cele mai multe ori probleme digestive.

O astfeI de alimentație ar trebui evitată și de persoanele care suferă de afecțiuni digestive, afecțiuni hepatice sau pancreatice. Pacienții cu diabet zaharat nu trebuie să întrerupă tratamentul indicat de medicul curant, iar pacienții cu afecțiuni cardio-vasculare ar trebui să ocolească alimentele sărate și pe cele bogate în grăsimi.

Recomandăm, în continuare, populației să evite automedicația, iar la primele semne de boală să se adreseze medicului pentru stabilirea diagnosticului și a conduitei terapeutice”, se mai arată în comunicat al Direcției Sanitare Vaslui.

Ouăle vopsite

Se întâmplă ca vopseaua să pătrundă sub coaja oului, mai ales când se crăpa, în timpul fierberii.

„Mai mult de două ouă pe zi nu s-ar recomanda de consumat din acest tip. Pentru că, practic, avem în vedere colesterolul conţinut de gălbenuş. Ținute la frigider, ele pot fi consumate timp de o săptămână – maxim 3 zile, la temperatura camerei”, a precizat prof. dr. Camelia Vizireanu, decanul Facultății de Știință și Ingineria Alimentelor, Galați.

Carnea de miel

Carnea de miel conţine vitamine B – zinc, seleniu şi fier şi colagen, care pot deregla sistemul digestiv.

„Nu este recomandat în special pentru cei gare au gută, pentru cei care au probleme cardiace, pentru cei care au probleme de rinichi şi, în mod cu totul şi cu totul special, pentru cei cu sensibilitate la pancreas, pentru că el poate conduce la o pancreatită acută rapidă”,spune prof. dr. Petru Alexe, Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor, Galaţi, potrivit stirileprotv.ro.