Berezovski, care şi-a făcut mea culpa în mai multe articole în presa britanică pentru faptul că a contribuit la venirea lui Putin la putere în 2000, consideră că ruşii au toate motivele de a nu permite învestirea lui Putin la 7 mai a.c., deoarece preşedintele ales înfăptuieşte "capturarea violentă a puterii", ceea ce intră sub incidenţa articolului 278 din Codul Penal rus (rebeliune armată), scrie Agerpres.

Într-un apel, postat luni pe blogul său, cunoscutul oligarh îi îndeamnă pe ruşi la rebeliune, cerându-le să împiedice "încoronarea" ţarului Vladimir. El consideră că tentativele de a împiedica intrarea convoiului lui Putin la Kremlin în data de 7 mai nu pot fi pedepsite conform articolului amintit din Codul Penal întrucât reprezintă o acţiune de restabilire a ordinii constituţionale în Rusia.

"Din motive binecunoscute nu pot să iau parte personal la reţinerea lui Putin", scrie oligarhul, condamnat în Rusia la ani grei de închisoare în mai multe dosare privind deturnări de fonduri, indicând că este dispus să plătească o recompensă de 50 de milioane de dolari persoanei care l-ar trimite pe Vladimir Vladimirovici Putin în spatele gratiilor. La această recompensă pot pretinde inclusiv persoane din anturajul lui Putin – gărzi de corp, funcţionari ai aparatului guvernamental, colaboratori etc.

Berezovski mai spune că nu a stabilit întâmplător suma respectivă ca recompensă. Tot atât au promis anul trecut rebelii libieni pentru capturarea colonelului Muammar al-Gaddafi. "Cred că ceea ce au putut face oamenii în Libia – răsturnarea tiranului – vor putea face şi ruşii", scrie el, îndemnându-l pe procurorul general al Rusiei, Iuri Ceaika, să-l recunoască pe Putin drept criminal de stat şi să emită un mandat de arestare împotriva acestuia.

Recent, omul de afaceri a propus instituirea monarhiei constituţionale în Rusia şi instalarea pe tronul de la Kremlin a prinţului Harry.