Salman Rushdie este originar din Bombay, însă locuieşte alternativ în Marea Britanie şi SUA. În 2007, Rushdie a primit titlul de Cavaler al Imperiului Britanic, fiind deţinătorul a numeroase premii literare, inclusiv Booker Prize. Rushdie şi-a câştigat faima internaţională în 1989, după apariţia cărţii ‘Versetele satanice’. Mulţi musulmani consideră această carte un sacrilegiu, iar liderul spiritual al Iranului, ayatollahul Khomeini, semnase un edict religios în care declara că asasinarea scriitorului ar fi ‘un lucru pe placul Domnului’.

Informaţiile publicate duminică în ziarul iranian ‘Jomhoori Eslami ‘ şi alte publicaţii referitoare la majorarea recompensei pentru asasinarea lui Salman Rushdie par să aibă legătură cu filmul antiislamic care a provocat un val de violenţe în lumea musulmană. Iniţial, premiul pentru asasinarea lui Salman Rushdie a fost de un milion de dolari, dar a fost majorat, ajungând acum la 3,3 milioane de dolari.

Teheranul şi Londra şi-au restaurat deplin relaţiile diplomatice în 1988, însă după doar un an relaţiile aveau să fie din nou deteriorate de legea fatwa, dictată de ayatollahul Khomeiny împotriva lui Salman Rushdie.
SURSA: Agerpres