Băncile percep dobânzi mai mici cu până la 2,5 puncte procentuale clienţilor vechi, pentru care consideră că riscul de neplată a împrumutului este mai scăzut. Patru bănci acordă reduceri de dobânzi clienţilor care îşi încasează salariul într-un cont deschis la bancă. Motivul este riscul mai redus de nerambursare a creditelor, banca debitând automat contul de salariu al acestora în cazul în care „uită” să-şi plătească ratele. La trei bănci - Raiffeisen, R
Băncile percep dobânzi mai mici cu până la 2,5 puncte procentuale clienţilor vechi, pentru care consideră că riscul de neplată a împrumutului este mai scăzut.
Patru bănci acordă reduceri de dobânzi clienţilor care îşi încasează salariul într-un cont deschis la bancă. Motivul este riscul mai redus de nerambursare a creditelor, banca debitând automat contul de salariu al acestora în cazul în care „uită” să-şi plătească ratele. La trei bănci – Raiffeisen, RBS şi Citibank – aceasta este singura condiţie pe care trebuie să o îndeplinească cei care doresc să ia un împrumut în această perioadă şi vor să beneficieze de o reducere de dobândă.
BCR face o triere mai dură a clienţilor cărora le acordă reduceri de dobânzi la împrumuturile noi. În afară de încasarea salariului într-un cont deschis la bancă, aceştia trebuie să aibă un istoric bun de rambursare a unui credit contractat de la instituţia financiară. Nota de trecere o primesc cei care au avut cel puţin un credit luat de la bancă în ultimul an, pentru care au plătit ratele cel puţin şase luni, perioadă în care nu au înregistrat întârzieri la plata ratelor mai mari de 60 de zile, iar în momentul contractării creditului nu au restanţe.
O altă situaţie în care BCR acordă reduceri de dobânzi include campaniile de vânzări încrucişate cu produse financiare. Chiar dacă condiţiile par dificil de îndeplinit, această bancă le acordă cea mai mare reducere de dobânzi clienţilor vechi: 2,5 puncte procentuale.
Impuls pentru consumul pe credit
O altă instituţie care recompensează clienţii din portofoliu care doresc să ia un credit de consum este Citibank. Banca practică la creditele contractate de aceştia în lei o dobândă nominală de 12,99%, cu două puncte mai scăzută decât cea standard. Discounturi mai mici primesc clienţii Raiffeisen, însă numai la creditele de nevoi personale garantate cu ipotecă. Reducerea maximă, de 0,6 puncte procentuale, este acordată de bancă la împrumuturile în euro. Astfel, dobânda nominală pentru clienţii care-şi primesc salariul în cont deschis la Raiffeisen scade de la 7,5% la 6,9%. La creditele în lei, banca reduce dobânda nominală cu numai 0,24 puncte procentuale, până la 11,35%.
În schimb, RBS acordă reduceri uniforme clienţilor cu conturi de salarii la toate tipurile de credit: 0,5 puncte.
Bonusuri la „Prima casă“
Două bănci, BCR şi Raiffeisen, au inclus şi creditele garantate de stat pe lista celor la care scad dobânda pentru clienţii vechi. BCR practică o marjă mai redusă cu 0,2 puncte procentuale la creditele în euro, dobânda nominală ajungând astfel la 4,45%. Raiffeisen acordă o reducere mai mare clienţilor cu conturi de salarii care vor un astfel de împrumut: 0,5 puncte, dobânda nominală ajungând la 3,64%. La creditele ipotecare standard, reducerea oferită de Raiffeisen este chiar mai mare: 0,6 puncte, dobânda nominală ajungând la 5,9% în cazul împrumuturilor în euro.
La creditele ipotecare noi, băncile au perceput dobânzi nominale de 4,8% în luna aprilie, potrivit datelor raportate la Banca Naţională a României.
5,75% a fost dobânda anuală efectivă medie practicată de bănci la creditele ipotecare în euro acordate în aprilie a.c., potrivit BNR