Reconstrucția zonei din Turcia care a fost cel mai grav afectată de cutremur implică reabilitarea a peste un milion de clădiri. Estimările preliminare privind reconstrucția arată că va fi nevoie de zeci de miliarde de dolari pentru a putea pune totul pe picioare.

Cutremurul, care a ucis peste 40.000 de persoane în Turcia și alte mii în Siria vecină, va împovăra Ankara cu o factură uriașă pentru reconstrucție și o creștere economică slăbită, reprezentând o nouă provocare pentru președintele Erdogan, care încearcă să obțină un al treilea mandat de patru ani și să își mențină controlul asupra situației politice înainte de alegerile prezidențiale cruciale din mai.

Înainte de cutremurul devastator, care a lăsat milioane de oameni fără adăpost, Turcia era deja afectată de prăbușirea monedei și de o inflație galopantă care a atins o rată anuală de 85% în octombrie. Aceste vulnerabilități au făcut găuri în bilanțul financiar al națiunii și au aruncat familiile și întreprinderile turcești într-o criză a costului vieții.

Suma totală a reconstrucțiilor ar putea ajunge la 85 de miliarde de dolari

Se preconizează că reconstrucția va costa între 10 și 50 de miliarde de dolari, deși Confederația turcă a întreprinderilor și afacerilor a estimat că suma totală se apropie de 85 de miliarde de dolari.

Peste 8.000 de clădiri au fost distruse, iar infrastructura lanțului de aprovizionare, inclusiv drumurile și portul maritim Iskenderun, au fost avariate în urma cutremurului care a zguduit sudul Turciei.

Zona, un centru de producție și de transport maritim care a găzduit, de asemenea, mii de refugiați sirieni afectați de război, reprezintă 9 % din activitatea economică a Turciei.

Eyup Muhcu, director al camerei arhitecţi­lor din cadrul Uniunii Camerelor Inginerilor şi Arhitecţilor Turci spune că ”pentru reconstrucţia acestor locuinţe, trebuie clădită infrastructu­ra şi facilităţile publice”.

Potrivit estimărilor băncii de investiţii JPMorgan, costul direct legat de structurile distruse ar putea depăşi 25 miliarde de dolari, sau 2,5% din PIB-ul Turciei.

Economia Turciei are de suferit

Economia Turciei a încetinit de la o creștere de 11% în 2021 de la pandemie și se aștepta la o creștere de 3% în acest an și anul viitor, potrivit Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Cutremurul ar putea reduce acum creșterea cu cel puțin o treime – dar uriașul efort de reconstrucție al lui Erdogan va limita această lovitură, potrivit băncii.

„Activitatea economică și-ar putea reveni rapid după cutremur”, a declarat Liam Peach, economist senior pentru piețele emergente la Capital Economics din Londra. „Orice impact din acest trimestru va fi recuperat”.

Lira turcească a pierdut aproape 30% din valoarea sa față de dolar în ultimul an, în timp ce inflația a crescut vertiginos, afectând grav puterea de cumpărare a turcilor și afectând popularitatea lui Erdogan. În ianuarie, inflația s-a răcit ușor, până la o rată anuală de puțin sub 60 la sută, deoarece prețurile la energie au scăzut.

Turcia se confruntă, de asemenea, cu un munte de plăți de împrumuturi externe, în valoare de aproape 185 de miliarde de dolari, care au devenit tot mai greu de achitat din cauza prăbușirii rezervelor de valută, ceea ce a ridicat temerile privind o criză. Investitorii internaționali, îngrijorați de datoriile mari ale companiilor turcești, au retras din ce în ce mai mulți bani din țară începând din 2018, scrie The New York Times.