Record adevărat? Lichidatorul Asmita Gardens spune că a vândut 21 de apartamente în aprilie

Lichidatorul judiciar al ansamblului rezidenţial Asmita Gardens din Bucureşti, intrat în insolvenţă în noiembrie 2011, susţine că, luna trecută, a vândut 21 de apartamente cu o valoare totală de peste 2,5 mil. euro. Rezultatul este greu de crezut în contextul în care ritmul actual de vânzări într-un ansamblu rezidenţial nou se situează la 2-3 unităţi pe lună.

În luna aprilie au fost achiziţionate 4 apartamente de 4 camere (141 mp utili), 10 apartamente de 3 camere (104 mp utili), 5 apartamente de 2 camere (70 mp utili) şi două apartamente studio (42 mp utili). Dintre acestea, 11 au fost achiziţionate cu plata integrală, trei prin credite bancare şi şapte prin rate direct la dezvoltator, potrivit Euro Insol, administratorul judiciar al Asmita Gardens.

Până la momentul deschiderii procedurii insolvenţei, preţul mediu de vânzare era de 1.600 euro/mp. După deschiderea procedurii, apartamentele s-au valorificat la un preţ mediu de 1.000 euro/mp.

Complexul imobiliar este compus din şapte turnuri cu un număr total de 765 de apartamente dintre care 60 de apartamente cu 4 camere, 296 cu 3 camere, 332 apartamente cu două camere, 70 de apartamente studio, 7 penthouse-uri, 5.900 mp de spaţii comerciale şi 9.000 mp pătraţi de grădini, locuri de joacă pentru copii şi spaţii verzi. Până în prezent s-au vândut 444 de apartamente, rămânând disponibile 314.

Conform planului de reorganizare al Asmita Gardens propus de Alpha Bank şi aprobat de judecători în octombrie anul trecut, banca va intra în posesia ansamblului rezidenţial dacă în termen de 16 luni de la aprobarea planului nu se vor vinde apartamente în valoare de circa 23 mil. euro.

Planul de reorganizare estimează vânzarea a 10-15 apartamente lunar, ceea ce înseamnă că cele 314 de apartamente rămase disponibile ar putea fi epuizate în circa doi ani.

Conform calculelor realizate de autorii planului de reorganizare, pe baza raportului de evaluare al Asmita Gardens întocmit în martie anul trecut, valoarea de piaţă a proiectului este de 56,65 mil. euro, la care dacă se aplică o rată de discount de 20% şi se elimină comisionul lichidatorului de 5% ar rezulta o sumă de 43 mil. euro ce ar trebui distribuită creditorilor. Planul de reorganizare prevede şi posibilitatea vânzării către un investitor încă din perioada de insolvenţă. Alpha Bank are de recuperat de pe urma acestui proiect 70 mil. euro.