Anul trecut, catastrofele naturale au provocat pierderi economice în valoare de 330 milliarde de dolari, aproape dublu faţă de 175 miliarde de dolari în 2016 şi totodată cele mai mari pierderi după cele de 354 miliarde de dolari înregistrate în anul 2011, susţine Munich Re. 

Industria asigurărilor a acoperit doar 41% din pagube, un nivel record de 135 de miliarde de dolari, adaugă grupul german de reasigurări. 

„Catastrofele naturale din acest an scot în evidenţă cât de important sunt asigurările în absorbirea pierderilor financiare în urma unor astfel de dezastre”, a comentat Torsten Jeworrek, membru în consiliul de administraţie al Munich Re. 

În total, 710 de evenimente climatice sau geologice extreme au fost înregistrate în 2017, un rezultat net superior celor 605 de evenimente constatate, în medie, în ultimii zece ani. De asemenea, catastrofele naturale au provocat anul trecut decesul a 10.000 de persoane, cu puţin peste cele 9.650 de decese înregistrate în 2016, dar dincolo de media din ultimii zece ani care este de 60.000 de victime pe an. 

Munich Re menţionează catastrofele naturale care s-au abătut asupra SUA, care au reprezentat jumătate din totalul pagubelor constate, mai mult decât media de 32% pe termen lung, din cauza uraganelor Harvey, Irma şi Maria. 

Cele mai mari pierderi din 2017, aproximativ 85 de miliarde de dolari, sunt estimate a fi provocate de uraganul Harvey. Urmează uraganul Irma care a lovit Florida şi a provocat pagube de 32 de miliarde de dolari, uraganul Maria care a devastat Insulele Caraibe şi incendiile de pădure din California. 

În Europa, temperaturile anormal de scăzute din luna aprilie au provocat pagube de 3,6 miliarde de dolari în agricultură, dintre care doar 650 milioane de euro au fost acoperite de asigurători. În Asia, musonul a provocat decesul a 2.700 de persoane şi pagube de 3,5 miliarde de dolari. 

Luna trecută, grupul elveţian Swiss Re a estimat la rândul său că în 2017 pierderile economice totale provocate de catastrofele naturale sau dezastrele provocate de om au fost de 306 miliarde de dolari, în creştere faţă de 188 miliarde de dolari în 2016, iar pierderile acoperite de companiile globale de asigurări sunt estimate la 136 miliarde de dolari, aceasta fiind a treia mare cifră înregistrată vreodată de sectorul asigurărilor. 

AGERPRES