Cursul anunţat astăzi de Banca Naţională a României este cel mai mare înregistrat în acest an şi aproape de maximul istoric. Chiar dacă pe ultimele trei luni leul stă ceva mai bine decât monedele din regiune, astăzi s-a mişcat în contrast cu acestea, analiştii ING spunând că au crescut riscurile ca în următoarea perioadă cursul euro să treacă de 4,40 lei.
Mai precis, BNR a anunțat astăzi un curs de 4,3598 de lei pentru un euro, cel mai mare nivel din acest an fiind cel din 3 noiembrie, când un euro costa 4,3585 lei. Maximum istoric al cursul a fost atins însă în 30 iunie anul trecut, când BNR a anunţat 4,3688 lei.
Faţă de dolarul american, moneda naţională a câştigat teren, BNR anunţând un curs de 3,2255 lei pentru un dolar, mai puţin cu 0,93 bani (0,28%) faţă de valoarea de 3,2348 lei consemnată în şedinţa anterioară.
Capital scria ieri că BNR face eforturi pentru a ţine cursul sub maximul istoric, şi se pare că uşor, uşor tensiunile generate pe pieţele externe vor conduce şi leul către noi minime istorice, chiar în condiţiile intervenţiilor BNR.
“Tensiunile pe leu se manifestă din cauză că multe active care au început să stea foarte prost şi astfel sunt motive ca şi leul să stea prost. Şi noi credem că intervenţiile pe care probabil cei de la BNR le fac au o anumită limită şi la un moment dat vor permite deprecierea leului de la acest nivel. Dacă ne uităm la dobânzile de pe piaţa monetară la lei, acestea au urcat în ultimele zile, pe la 7-8%, dar asta tocmai pe fondul intervenţiilor BNR din ultima perioadă, când s-au scos lei din piaţă. Riscurile ca să vedem cursul în perioada următoare peste 4,40 lei au crescut, la acestea contribuind şi insuccesul emisiunii în dolari pe pieţele externe”, explică Vlad Muscalu, senior economist al ING Bank România.
În plus, chiar dacă în ultimii ani interesul speculatorilor pentru leu a scăzut treptat, pe măsură ce BNR îşi manifesta predilecţia pentru un leul stabil, se pare că, pe fondul unei volatilităţi crescute în majoritatea pieţelor, interesul speculatorilor pentru leu este din nou în creştere, ce-i drept, mai moderată.
Dacă ne uităm pe piaţa swapurilor euro/leu, cine cumpără la 4,36, speră să câştige peste o lună 2 bani, adică se aşteaptă la un curs de 4,38/euro. Astfel, câştigul de speculaţie la o lună s-a majorat uşor, până la circa 2 bani, după ce în urmă cu câteva săptămâni câştigul era puţin mai mare de un ban.
Cum stăm faţă de monedele din regiune
Astăzi, deşi leul se tranzacţiona preponderant pe scădere, cursul urcând după referinţa BNR chiar peste 4,37 lei/euro, forintul şi zlotul recuperau consistent faţă de închiderea de ieri. Astfel, zlotul se întărea cu 0,7%, până la 4,41/euro-4,42/euro, iar forintul câştiga circa 0,6%, până la 307/euro.
Pe de altă parte, faţă de începutul lunii septembrie, leul a picat doar cu 3,3%, în vreme ce zlotul s-a depreciat cu 6,6%, iar forintul a pierdut 12,6%.