Record de demisii în SUA! Numărul americanilor care renunță la locurile de muncă a atins o cifră nemaivăzută
O economie neuniformă, cu o cerere puternică şi deficite de forţă de muncă şi de bunuri, care au dus la cel mai ridicat nivel al inflaţiei din ultimii 31 de ani, este prezentată în raportul lunar al Departamentului Muncii privind ocuparea locurilor de muncă, conform informațiilor transmise de reuters.com
Inflaţia salarială arată puţine semne de scădere, chiar dacă numărul zilnic al cazurilor de infecţii cu COVID-19 este în scădere. Angajatorii din aproape toate industriile concurează pentru a atrage muncitori, pe piaţa muncii fiind cu trei milioane de oameni mai puţini, comparativ cu nivelurile de dinaintea pandemiei.
Lupta pentru muncitori a dus la creşterea salariilor la un ritm anual de 4,9% în octombrie, chiar dacă aceasta a fost depăşită de inflaţie, ceea ce a dus la o scădere a câştigurilor reale. Un sondaj separat al Universităţii din Michigan arată consternarea în rândul consumatorilor, care au senzaţia că economia a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii zece ani, puţini dintre ei considerând că autorităţile iau măsuri suficiente pentru a combate inflaţia.
Un nivel record de 4,4 milioane
În acest context, renunţările la locurile de muncă au crescut cu aproximativ 164.000 în septembrie, ridicând totalul la un nivel record de 4,4 milioane. Totuși, rata de renunţare este văzută ca o bună măsură a încrederii pe piaţa muncii, deoarece lucrătorii pleacă atunci când sunt mai siguri în capacitatea lor de a-şi găsi un nou loc de muncă.
Un număr de 56.000 de oameni au renunţat la locuri de muncă în industria artelor, divertismentului şi recreării, în timp ce 47.000 au plecat din celelalte servicii. În sectorul educaţiei de stat şi locale au plecat 30.000 de angajaţi, în contextul unităților de învățământ care au fost închise din cauza restricțiilor anti-COVID, menite să protejeze sănătatea oamenilor.