Bucureştiul este, până pe 28 septembrie, capitala muzicii clasice. Cele mai mari orchestre ale lumii – Staatskapelle Berlin, Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdan, Pittsburgh Symphony Orchestra, Orchestra din Paris, Orchestra Simfonică din Londra, Russian National Orchestra sau Orchestra Accademia Nazionale di Santa Cecilia – vin la Festivalul George Enescu (realizat o dată la doi ani încă din 1958).

În total, în programul din acest an figurează aproape 150  de concerte simfonice şi camerale, recitaluri, spectacole de operă şi balet, conferinţe şi workshopuri.

Anul acesta, iau parte la eveniment peste 4.500 de artişti profesionişti români şi străini, plus mai bine de 100 de elevi şi studenţi care participă la programele din Piaţa Festivalului

Dacă la început exista un singur oraş dedicat spectacolelor – Bucureşti –, începând cu 1998 – a XIII-a ediţie, numărul acestora s-a extins, în cinci oraşe, iar în 2011 s-a dublat la 10 oraşe (Bucureşti, Arad, Bacău, Braşov, Craiova, Cluj, Iași, Oradea, Sibiu şi Timișoara).

Festivalul a înregistrat recordul absolut de public în 2011, cu peste  3.500 de spectatori pe zi. Anul acesta este estimată o medie de 5.000 spectatori pe zi.

Bugetul ediţiei a XXI-a  a Festivalului a depăşit 8,7 mil. euro, din care aproximativ 7,8 mil. euro provin din finanţare publică, iar restul de la sponsori – în jur de 900.000 de euro -, şi din vânzarea de bilete.

Cu cinci zile înainte de începerea festivalului, seria de  recitaluri şi concerte camerale (16 concerte) era sold-out şi mai erau disponibile puţin peste 6.000 de bilete, din circa 105.000 de bilete, câte au fost scoase la vânzare.

Preţul unui bilet variază între 20 şi 80 de lei, în funcţie de seria de concerte şi categorie. La abonamente, şi ele de mai multe tipuri, preţurile sunt între 110 şi 1.500 de lei.

Realizat o dată la doi ani încă din 1958, festivalul a fost înfiinţat la iniţiativa dirijorului George Georgescu, în memoria compozitorului şi violonistului George Enescu.