Record de procese cu datornicii

Băncile campioane la procese au fost implicate în 68.152 de cazuri din 1996 până azi. Numărul dosarelor deschise anul acesta este de peste două ori mai mare decât cel din 2008. Anul 2009 are toate şansele să intre în istoria financiară a României ca anul cu cele mai multe procese dechise de bănci împotriva datornicilor. Nu mai puţin de 12.961 de dosare noi au fost iniţiate de către cele mai „implicate juridic“ opt instituţii de credit locale doar în primele şase

Băncile campioane la procese au fost implicate în 68.152 de cazuri din 1996 până azi. Numărul dosarelor deschise anul acesta este de peste două ori mai mare decât cel din 2008.

Anul 2009 are toate şansele să intre în istoria financiară a României ca anul cu cele mai multe procese dechise de bănci împotriva datornicilor. Nu mai puţin de 12.961 de dosare noi au fost iniţiate de către cele mai „implicate juridic“ opt instituţii de credit locale doar în primele şase luni ale acestui an. Potrivit unui top pus la dispoziţia Capital de către portalul vrăjitorul.eu şi bazat pe datele Ministerului Justiţiei, campionă absolută pe 2009 este Banca Transilvania, care a deschis doar anul acesta 4.376 de dosare. Topul este continuat de BRD, care a iniţiat 3.494 de dosare , Raiffeisen, 1.716 dosare, Unicredit Ţiriac, 1.335 de dosare, BCR, 793, Citibank, 642, Alpha Bank, 414 procese şi ING, 191.

Anul 2009 nu poate fi comparat cu niciun alt an din perioada 1996-2009 din acest punct de vedere. Faţă de 2008, de exemplu, numărul dosarelor deschise este de peste două ori mai mare, iar diferenţa creşte dacă facem comparaţia cu oricare dintre anii anteriori. În privinţa numărului total de dosare aflate pe rol, clasamentul băncilor este altul. Alpha Bank are cele mai multe procese adunate din 1996 până în prezent, adică 17.083, urmată de Banca Transilvania cu 16.124, BRD cu 15.584  şi Raiffeisen cu 7.166 de procese. Majoritatea covârşitoare a dosarelor (aproximativ 70%) implică băncile în postura de creditori care au de recuperat bani de la clienţii rău-platnici. În restul dosarelor, calitatea băncilor este aceea de intimat, postură în care au ajuns  ca urmare a recursurilor deschise de clienţii daţi în judecată. Statistica include şi dosarele de excutare silită.

Evoluţie firească

Explozia numărului de dosare care implică bănci este oarecum normală în contextul în care restanţele populaţiei şi ale firmelor au avut o evoluţie puternic ascendentă anul acesta. Astfel, în majoritatea proceselor, băncile dau în judecată clienţii rău-platnici. „Noi nu avem o statistică exactă. Dar dacă numărul proceselor a crescut într-adevăr atât de mult, este un lucru oarecum normal, având în vedere evoluţiile recente ale economiei“, comentează Manuela Mateşoi, secretarul general al filialei din România a Asociaţiei Europene de Drept Bancar şi Financiar.

Costuri substanţiale

„Dacă este vorba despre imaginea băncii care trebuie apărată într-un proces, ­nici un milion de euro nu este o cheltuială prea mare. Astfel de cazuri sunt sensibile pentru că pot crea precedente periculoase“, spunea la un moment dat Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). Sumele plătite de bănci către avocaţi  nu ajung, desigur, la un milion de euro, dar se apropie, în medie, de 2.000 de euro pentru un proces, spun specialiştii în drept bancar.

„Departamentele juridice ale băncilor nu sunt populate cu avocaţi, ci cu consilieri juridici. Aceştia nu au dreptul de a  pleda în instanţă şi de aceea trebuie să apelăm la avocaţi“, spune Gheţea. Cele aproape 13.000 de procese deschise de bănci anul acesta au costat astfel băncile aproximativ 26 de milioane de euro, în condiţiile în care luăm în calcul suma medie pentru un proces adică 2.000 de euro. Costurile însă pot fi mult mai mari. „O sumă medie cheltuită este destul de greu de calculat. Costurile depind de natura procesului, de durata acestuia şi de valoarea creanţei“, spune Manuela  Mateşoi.

Top pe judeţe

Record Bucureştiul domină clar clasamentul zonelor cu cele mai multe procese care implică bănci. Din cele 68.152 de dosare, peste 40.000 sunt judecate la instanţele din Bucureşti. Pe locul al doilea se situează  judeţul Cluj, urmat de judeţele Constanţa şi Timiş. De altfel, clasamentul nici nu putea arăta mult diferit din moment ce zonele menţionate mai sus adună nu mai puţin de 40% din soldul total al creditelor acordate în România, deşi, ca populaţie, reprezintă doar o cincime din total. Doar în Bucureşti s-a acordat aproxi­mativ un sfert din totalul creditelor.

Antirecord La celălat pol al clasamentului se situează, din nou explicabil, judeţele Giurgiu, Tulcea şi Teleorman. În acest zone dunărene, numărul proceselor pornite de bănci este de doar câteva zeci.