Atacurile teroriste recente din Marea Britanie au afectat turismul local, dar nu au reușit să descurajeze vizitatorii internaționali, 2017 înregistrând niveluri record de turiști străini.
Atracțiile din centrul Londrei au înregistrat o scădere de aproximativ 17% în medie între luna mai și a doua săptămână a lunii septembrie, comparativ cu anul 2016, potrivit lui Bernard Donoghue, director al Asociației de atracții turistice principale (Alva).
În acea perioadă, în Marea Britanie au avut loc patru atacuri teroriste, dintre care trei s-au întămplat în Londra, ucigând mai mult de 30 de persoane.
Potrivit lui Donoghue, familiile tinere sunt cele mai mari grupuri de persoane care evită zona capitalei și aleg să viziteze alte locuri, cum ar fi Bath, Bristol sau Oxford. "Părinții cu vârste sub 35 de ani, cu copii de aproximativ șapte ani au reacționat semnificativ la atacuri", a declarat directorul Alva.
Cu toate acestea, anul 2017 a fost un an record până pentru vizitatorii din Regatul Unit și Londra în special, cu o creștere care va continua până în 2018. Astfel, în primele nouă luni ale anului au fost înregistrate 30,2 milioane de vizite în Marea Britanie, în creștere cu 7% față de aceeași perioadă a anului 2016 și se estimează că vor ajunge la 39,9 milioane până la sfârșitul anului, potrivit celor mai recente cifre publicate de VisitBritain.
Numărul vizitatorilor din SUA a crescut cu aproximativ 14% datorită "modului în care serviciile britanice de urgență au abordat atacurile, lipsa raportăriilor isterice date de presă și a lirei slabe", a adăugat Donoghue.
Tom Jenkins, directorul executiv al Asociației Europene a Turismului (Etoa), a declarat că publicul raționalizează apariția atacurilor, realizând că acestea se pot întâmpla oriunde.
"Teama obișnuia să fie o perturbare majoră și senzațională a industriei turismului. În anii 1980 și începutul anilor 1990 am văzut anulări în masă, un adevărat eșec pe o scară epică ", remarcă directorul Etoa.
Potrivit acestuia, aproximativ jumătate din rezervările de vacanță din America de Nord către Europa în 1986 au fost anulate după bombardarea Americii din Libia, iar călătorii se temeau de atacuri represive.
"De atunci am văzut o reducere treptată a preocupării publice și o concomitentă ridicare a preocupărilor guvernamentale, administrațiile angajându-se în închiderea ostentativă a ușilor în urma atacurilor", a adăugat Jenkins.
"Amenințarea pe care o reprezintă terorismul este aproape minimă și nu putem lăsa frica să domine activitățile de zi cu zi", a încheiat acesta.