Intrakat este un grup de top care activează în domeniul construcțiilor, cu un portofoliu larg de activități și un impact semnificativ la nivelul Europei de sud-est. Am avut ocazia să descopăr cele mai importante proiecte ale grupului, în cadrul unei vizite la centrul companiei din Atena, Grecia, în perioada 14-15 iunie 2024.

În plus, organizatorii ne-au oferit oportunitatea de a merge pe șantier pentru a vedea cum se desfășoară construcția celui mai înalt bloc rezidențial din Europa.

Intrakat și achiziția Aktor

Grupul Intrakat întreprinde și livrează proiecte de construcții complexe, de mare anvergură, cu o înaltă calitate în întreaga Europă de Sud-Est. În anul 2012, grupul s-a clasat pe locul 5 în topul companiilor de construcții cu capital grecesc. Parcursul grupului a evoluat odată cu achiziția totală a Aktor, companie care a dezvoltat numeroase proiecte de infrastructură în mai multe țări, printre care și România.

Așadar, cu această achiziție, Intrakat a intrat într-o nouă eră, cu 370 de proiecte în curs de desfășurare și o cifra de afaceri anuală combinată de 1 miliard de euro. Pe piața din Grecia și nu numai, grupul își desfășoară activitatea pe mai multe paliere: infrastructură, clădiri rezidențiale, PPP, energie, proiecte de mediu, real estate development și proiecte digitale.

Cele mai importante proiecte

În cadrul întâlnirii cu conducerea companiilor Intrakat și Aktor, au fost prezentate cele mai importante proiecte din Grecia. La nivel de infrastructură, printre cele mai relevante inițiative se numără construcția liniei principale de metrou din Salonic, o investiție de 1,35 miliarde de euro. La nivelul energiei, un proiect important este construirea parcului eolian Aer Soleir Greek Wind Holding, o investiție de 75 de milioane de euro.

Conferință de presă la sediul companiei Intrakat din Atena. Sursă foto: Arhivă

Compania aduce în prim plan și proiecte de energie regenerabilă. Este vorba de un parteneriat strategic între Intrakat și Grupul Public Power Company (PPC)  pentru dezvoltarea în comun a unui portofoliu de energie regenerabilă de până la 2,7 GW și investiții în valoare de 1 miliard de euro în Grecia. Proiectele sunt foarte numeroase, dar câteva se remarcă prin anvergura lor.

Riviera Tower

Riviera Tower, cel mai înalt turn din Grecia, este un ansamblu rezidențial de 200 de metri înălțime. Această construcție va fi situată pe malul mării, în Atena, fiind proiectat de biroul de arhitectură Foster+Partners. Riviera Tower face parte din cel mai mare proiect de regenerare urbană din Europa, cunoscut sub numele de „The Ellenikon”.

Șantierul proiectului Riviera Tower. Sursă foto: Arhivă

În cadrul excursiei din Atena, am avut ocazia să vizităm șantierul și să vedem starea în care se află procesul de construcție. La acest moment, clădirea nu este finalizată, doar toate apartamentele din cele 55 de etaje sunt vândute, iar cel mai ieftin preț al unui apartament se ridică la 50.000 de euro pe metru pătrat.

Riviera Tower, cel mai mare proiect rezidențial din Europa. Sursă foto: Arhivă

„Este vorba de cel mai mare proiect rezidențial din Europa. Va fi cea mai înaltă clădire rezidențială construită până în acest moment. Având în vedere priveliștea, se poate înțelege de ce toate apartamentele sunt deja vândute. Nu a mai rămas nimic. Bugetul se ridică undeva la 354 de milioane de euro.

Cele mai mici apartamente se vând cu 50.000-60.000 pe metru pătrat. Iar cele mai scumpe se ridică la aproximativ 89.000 de euro pe metru pătrat.  Facem parte din acest megaproiect (nr. The Ellenikon), este o investiție uriașă, noi am achiziționat trei părți” a declarat George Tsaprounis – Chief Corporate Communications Officer Intrakat, în cadrul conferinței de presă de la sediul companiei din Atena.

România, o piață prioritară

Compania Aktor activează de 20 de ani pe piața românească, cu proiecte care se ridică la 1.3 milioane de euro. Printre cele mai importante proiecte în desfășurare din România se numără proiectarea și execuția Autostrăzii Sebeș-Turda, lot 2, fiind vorba de o investiție de 110 milioane de euro. De asemenea, compania lucrează la reabilitarea liniei de cale ferată Curtici – Simeria  și Brașov – Simeria, parte a proiectului Pan European. Aceste lucrări vor permite circulația trenurilor cu o viteză de 160 km/h.

În plus, Aktor, sub egida Intrakat, lucrează la proiectarea și execuția Autostrăzii de ocolire a Bucureștiului, proiect care dispune de un buget de 171 de milioane de euro. Având în vedere multiplele proiecte, valoarea totală a contractelor active se ridică la 1,973 milioane de euro.

Antonis Kyriakos, AKTOR Romania General Manager. Sursă foto: Arhivă

Potrivit reprezentanților companiilor, piața din România este o prioritate. „ România este o țară strategică pentru noi. Este o prioritate absolută. Vom investi mai mult. Vrem să achiziționăm mai multe proiecte în sud-estul Europei. În ceea ce privește motivul, România are multe oportunități. Dacă o compari cu alte țări, mediul este mai bun, este mai prietenos pentru afaceri.

Devine mai europeană pe zi ce trece. Noi suntem deja stabiliți acolo. Suntem puternici, avem birouri, avem oameni și credem în România. Suntem prezenți și în alte țări, Bulgaria, Serbia, Albania, Macedonia de Nord. Dar din toate aceste țări, România, este de o maximă prioritate” a declarat Antonis Kyriakos, AKTOR Romania General Manager, în cadrul conferinței de presă.

Investiții masive în România

Țara noastră se află printre prioritățile grupului. Mai exact, compania dorește să extindă investițiile în energie regenerabilă și în proiectele PPP.

Alexander Exarchou – Chief Executive Officer Intrakat Group. Sursă foto: Arhivă

„Intenționăm să investim masiv în România. Cred că este cea mai emergentă piață din Europa și cea mai interesantă în ceea ce privește construcțiile, aș spune că aștept cu nerăbdare să văd proiecte PPP în România. Și cred că anul viitor vom începe să investim în energie regenerabilă. Un pic cam târziu pentru România, dar datorită partenerului nostru, compania publică de energie din Grecia a achiziționat o participație semnificativă în Energy România.

Ne vom alătura și acolo anul viitor. Proiectele PPP, atât în Grecia, cât și în România, vor fi în fruntea listei noastre, deoarece cred că este singura modalitate de a avea siguranță în ceea ce privește timpul, costurile”  a declarat Alexander Exarchou – Chief Executive Officer Intrakat Group în cadrul conferinței.

Companie 100% românească

Grupul își dorește să aplice o reorganizare totală a activității din România. Mai exact, au în plan dezvoltarea unei companii pur românești, care să nu fie controlată de filiala din Grecia.

„Ne dorim să creăm o companie pur românească. Trebuie să avem mai mulți manageri români. Va trebui să luăm totul de la zero în România, în principal prin crearea de echipe care să fie gestionate de români. Trebuie să investim pentru a fi competitivi în construcții. Trebuie să ai personal local. Trebuie să investim în utilaje.

Dar dacă vrem să avem o bază adevărată în România, trebuie să investim în mai multe echipamente acolo. Ideea este să creăm o filială 100% românească, numită Aktor România, care în cele din urmă, să se autofinanțeze și sperăm să funcționeze singură, mai degrabă decât să fie controlată” a declarat CEO-ul Intrakat.

Planurile pentru piața românească ale companiei sunt foarte ambițioase. Aceștia doresc să-și dubleze cifra de afaceri în următorii ani. „Avem un buget pentru dezvoltarea în România de 1,2 miliarde de euro. Ținta noastră va fi de a avea o cifră de afaceri dublă până în 2026. Deci ne gândim la 3 miliarde de euro. Vom face tot ce putem pentru a atinge acest obiectiv” a adăugat Alexander Exarchou în cadrul conferinței de presă de la Atena.