Incendiile din Portugalia au devastat 442.000 de hectare de vegetaţie de la începutul lunii ianuarie şi până la sfârşitul lunii octombrie, stabilind astfel un nou record istoric, potrivit unei estimări iniţiale ce a fost publicată vineri de Institutul pentru Conservarea Naturii şi a Pădurilor (ICNF), informează AFP, potrivit Agerpres.
Potrivit statisticilor oficiale în domeniu, ce datează din 1980, precedentul record a fost stabilit în 2003, cu 426.000 de hectare incendiate. Însă anul 2017 a fost marcat, în special, de cele mai devastatoare incendii de pădure din istoria ţării, care au făcut 64 de morţi în iunie şi alte 45 de victime în octombrie.
Aceste incendii, care au devastat 177.000 de hectare de pădure şi 265.000 de hectare acoperite cu vegetaţie de mici dimensiuni, au fost stimulate de condiţii climatice deosebit de nefavorabile, marcate de o secetă severă şi, pe alocuri, extremă, care a afectează în continuare peste 80% din teritoriul portughez.
În primele 10 luni ale anului, pompierii au trebuit să participe la operaţiuni ce vizau stingerea unui număr de 16.900 de focare de incendii. În aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul focarelor de incendii a fost de 12.782.
Luna august a întregistrat cele mai multe incendii (3.738), însă octombrie a fost luna cu cele mai devastatoare efecte, cu 224.000 de hectare ce au fost distruse de flăcări – mai mult de jumătate din suprafaţa totală arsă pe durata întregului an 2017.
Prim-ministrul Antonio Costa, a cărui funcţie a fost pusă sub semnul întrebării pentru incapacitatea lui de a evita aceste catastrofe naturale repetate, a fost nevoit să îl demită pe ministrul de Interne, iar guvernul socialist de la Lisabona a adoptat mai multe măsuri ce vizează o reformare a dispozitivului naţional de luptă contra incendiilor şi a politicilor de amenajare a pădurilor.