În fapt, Capital semnala încă din dupa amiaza de ieri că pe interbancar cursul euro sărise de 4,38 lei, iar în această dimineaţă se stabilizase în această zonă. Cursul de azi anunţat de BNR nu a făcut decât să reflecte nivelul la care leul se tranzacţiona chiar după referinţa de ieri.
La referinţa BNR, cursul euro a urcat azi cu 0,25% (1,11 bani), până la 4,3783 lei, depăşind lejer precedentul maxim istoric, de 4,3688 lei, în registrat în iunie 2010.
Şi astăzi, leul evolua în contrast cu monedele din regiune. Astfel, zlotul se aprecia cu mai mult de 0,4%, în vreme ce forintul maghiar câştiga peste 0,2%.
De la începutul anului şi până în prezent, cursul euro a urcat cu 1,36% la referinţa BNR.
Analiştii spun că evoluţia din ultimele zile a leului se datorează lipsei de interes pentru moneda naţională, în condiţiile în care dobânzile Robor au coborât chiar sub cele Libor.
Alţi analişti explică deprecierea leului prin faptul că boardul BNR, care deşi are la dispoziţie suficientă muniţie pentru a apăra cursul, apelează acum la arătatul pisicii către politicieni – cei care trebuie să îi numească în aceste posturi.