RECORD: Proprietarul AFI Cotroceni a obţinut cel mai mare credit din regiune

Dezvoltatorul imobiliar AFI Europe, controlat indirect de miliardarul israelian Lev Leviev, a încheiat cea mai mare tranzacţie de finanţare imobiliară din Europa Centrală şi de Est, în valoare de 220 mil. euro, cu consorţiul de bănci format din Deutsche Pfanbriefbank, Erste Group Bank şi Raiffeisen Bank pentru finanţarea centrului comercial AFI Palace Cotroceni din Bucureşti.

„Apreciem încrederea consorţiului în AFI Europe şi în AFI Palace Cotroceni, în acordarea unui credit atât de important, de 220 mil. euro. Procesul a fost o reală provocare, având în vedere valoarea finanţării, participarea a trei bănci importante şi a faptului că destinaţia era un proiect din România. Totuşi, după cum arată rezultatul de succes, atragerea unor sume mari este posibilă în România pentru un proiect bun şi un dezvoltator cu experienţă”, a declarat David Hay, CEO AFI Europe România, unul dintre membrii echipei care a negociat restructurarea creditului.

Proprietarul mallului din Cotroceni a fost asistat în trazacţie de casa de avocatură Dentons, iar consorţiul bancar de CMS Cameron McKenna.

AFI Palace Cotroceni a fost inaugurat în noiembrie 2009 în urma unei investiţii de 300 mil. euro, din care 234 mil. euro au fost obţinuţi de la banca germană Hypo Real Estate (actualmente Deutsche Pfanbriefbank). Atât investiţia, cât şi împrumutul au rămas până astăzi un record pe piaţa imobiliară românească. În primii patru ani de funcţionare, AFI Europe a reuşit să returneze băncii 15 mil. euro.

Cu o suprafaţa totală închiriabilă de 81.000 mp, AFI Palace Cotroceni a încasat din chirii, în primul trimestru al anului, 7,3 mil. euro, în creştere cu 6,7% faţă de veniturile operaţionale nete din T1 2013. Pe baza acestor rezultate, venitul operaţional net pentru 2014 este estimat să depăşească 29 mil. euro. În prezent, rata de ocupare a centrului comercial este de 98%.

Valoarea AFI Palace Cotroceni este de 375 mil. euro, conform ultimului raport de evaluare realizat în septembrie 2013.

Atracţie pentru bănci

Dezvoltatorul are datorii de 263 mil. euro numai de pe urma proprietăţilor operaţionale din România, adică 219 mil. euro pentru AFI Cotroceni, circa 30 mil. euro pentru AFI Palace Ploieşti – împrumut acordat de Raiffeisen Bank International Viena şi subsidiara Raiffeisen Bank Bucureşti şi 13,4 mil. euro pentru prima clădire de birouri din AFI Business Park, credit accesat de la UniCredit Bank Austria. Pe lângă acestea, compania mai are câteva credite mai mici folosite pentru achiziţia de terenuri şi un credit preaprobat pentru următorul mall: AFI Palace B. Noi din Bucureştii Noi.

„Negocierile pentru obţinerea creditelor accesate în ultimii ani de criză au durat circa un an. Astăzi, băncile cer dezvoltatorilor să vină cu partea de equity (capitalul propriu n.red.) înainte. În trecut, obţineai 70% din costul investiţiei de la bancă şi primeai banii în momentul începerii construcţiei, iar banii investitorului veneau la sfârşit. Acum începi cu banii proprii, 30-40% din investiţie – în funcţie de rezultatul negocierilor, şi abia după intervine creditul“, declara David Hay într-un interviu acordat Capital în decembrie anul trecut.

Citiţi şi Cum se construieşte un imperiu imobiliar cu bani împrumutaţi de la bancă