Record: Rezerva valutară a BNR a ajuns la 28,7 mld. euro

Rezervele valutare ale BNR au crescut în noiembrie cu 335 milioane euro, la 28,737 miliarde lei, un nou nivel record, în contextul unor intrări de 2,7 miliarde euro, din care 2,21 miliarde euro au provenit de la titlurile în valută vândute de Ministerul Finanţelor."În cursul lunii noiembrie au avut loc intrări de 2,693 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice (in

Rezervele valutare ale BNR au crescut în noiembrie cu 335 milioane euro, la 28,737 miliarde lei, un nou nivel record, în contextul unor intrări de 2,7 miliarde euro, din care 2,21 miliarde euro au provenit de la titlurile în valută vândute de Ministerul Finanţelor.

„În cursul lunii noiembrie au avut loc intrări de 2,693 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice (inclusiv cu sumele provenind din emisiunile de obligaţiuni de stat în valută de pe piaţa internă), venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele”, se arată într-un comunicat al BNR.

Ministerul Finanţelor a împrumutat, pe 26 noiembrie, de la bănci o sumă record, de 1,423 miliarde euro, prin vânzarea de titluri de stat în valută cu scadenţă la un an, după ce la începutul lunii a reuşit să atragă 793 de milioane de euro printr-o licitaţie de obligaţiuni în valută pe trei ani, precizează Mediafax.

Totodată, ieşirile de la rezerva BNR au totalizat 2,358 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi aferente datoriei publice externe directe şi garantate de stat, plăţi din contul Comisiei Europene şi altele.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis, pe 16 noiembrie, să reducă nivelul ratei rezervelor minime obligatorii constituite de bănci la pasivele în valută cu scadenţă sub doi ani de la 30% la 25% începând cu perioada de aplicare 24 noiembrie-23 decembrie 2009, pentru susţinerea finanţării sectorului guvernamental de pe piaţa internă.

Rezervele valutare al BNR au crescut în mod constant în perioada iulie – noiembrie 2009, atingând consecutiv cinci niveluri record.

În luna noiembrie, rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, dar valoarea acesteia a crescut de la 2,34 miliarde euro la 2,597 miliarde euro, în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale.

Astfel, rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 30 noiembrie 2009 au fost de 31.334 milioane euro, faţă de 30.747 milioane euro la finele lunii precedente.

Plăţile scadente în luna decembrie 2009 în contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează 76 milioane euro.

SURSA:
BNR