• Care sunt rezultatele Apa Nova din primul semestru al anului 2022? Cu ce provocări v-ați confruntat în primele 6 luni?

Primul semestru al acestui an a fost marcat de efectele reacțiilor în lanț provocate de majorările succesive de prețuri mai ales la gaze, curent și carburanți, de creșterea ratei inflației la niveluri record, precum și de contextul geopolitic nefavorabil, astfel că, din punct de vedere al business-ului, companiile au fost nevoite din nou să se adapteze și să-și reconfigureze planurile de afaceri, mizând pe reducerea expunerilor financiare și eficientizarea costurilor.

În context inflaționist, Apa Nova, chiar și cu aceste costuri mărite, practică în continuare printre cele mai scăzute tarife din România, deci bucureștenii știu că se pot baza pe noi, am fost, suntem și vom fi un partener de încredere din acest punct de vedere. 

Raportat la rezultatele financiare, cifra de afaceri aferentă semestrului 1/2022 a crescut cu 16%, la 468 milioane de lei, EBITDA situându-se la 133 milioane de lei, în creștere cu 18% față de aceeași perioadă a anului trecut. 

Profitul net al companiei a cunoscut o contracție, până la 33 milioane de lei, față de S1/2021, când am înregistrat 37 milioane lei, ca urmare a demarării implementării noilor investiții, care sunt încă în faza de „ramp up”. 

De asemenea, remarcăm acutizarea crizei de forță de muncă calificată, o provocare în plus pentru noi, mai ales că în ultimele luni ne-am focusat pe identificarea și angajarea de noi talente, dar și pe motivarea și dezvoltarea continuă a angajaților existenți.

  • În contextul lipsei de forță de muncă, cum procedează Apa Nova pentru a reuși să atragă specialiștii în cadrul companiei?

De la calitatea apei pe care o oferim până la calitatea locului de muncă, compania noastră se raportează la standarde maximale, performanță și, în final, excelență. Pentru noi, este extrem de important ca specialiștii care își caută un job în domeniul utilităților să știe exact alături de cine vor lucra, iar la Apa Nova, au certitudinea că oamenii din jurul lor sunt cei mai buni din domeniu. Suntem lideri în România în domeniul furnizării serviciilor de apă și canalizare, prin urmare „cei mai buni” înseamnă că vor avea cei mai buni colegi, cei mai buni tutori și, bineînțeles, că vor lucra într-un mediu de lucru profesional de înaltă calitate.

Actualmente, oferim oportunități de angajare și dezvoltare profesională pentru aproximativ zeci de meserii, recrutările noastre vizând cu preponderență profesioniștii din domeniul tehnic, respectiv ingineri și tehnicieni implicați în proiectarea, realizarea, coordonarea și supravegherea proiectelor operaționale. Simultan, suntem și în căutare de angajați cu potențial pentru funcțiile noastre suport, în zone precum relațiile cu clienții, IT, financiar, resursele umane, achiziții și logistică etc. 

La schimb, punem la dispoziția viitorilor colegi condiții optime pentru obținerea de performanțe, precum un mediu de lucru plăcut, instrumente moderne de lucru, programe individuale de dezvoltare, dar și un pachet de beneficii orientat spre recompensarea rezultatelor deosebite. Totodată, bugetul pe care l-am alocat pentru beneficiile angajaților a crescut substanțial în ultimii ani, prin majorarea sumelor pentru servicii medicale atât pentru angajați, cât și pentru aparținători, decontare de bilete de odihnă și tratament, tichete de masă, tichete cadou și prime oferite cu diverse ocazii.

Este important să rămânem activi, să ne adaptăm permanent tendințelor și așteptărilor, deoarece profesioniștii de care compania noastră are nevoie au, pe bună dreptate, o valoare din ce în ce mai mare pe piața extrem de dinamică a forței de muncă.

  • Aveți parteneriate sau v-ați gândit să demarați parteneriate cu universitățile din România în vederea formării de personal calificat?

Investim deja foarte mult în educație, într-un efort permanent și continuu de a ajuta la formarea inginerilor și specialiștilor tehnici de mâine, sprijinirea procesului de învățământ fiind, de altfel, una dintre direcțiile principale de Responsabilitate Socială Corporativă (CSR) a organizației.

Unul dintre cele mai longevive proiecte de susținere a educației în care este implicată Apa Nova vizează învățământul profesional în sistem dual, un parteneriat care are ca scop educația și formarea elevilor de la Colegiul Tehnic Anghel Saligny. Astfel, pe lângă bursele lunare și cele de merit, oferim decontarea cazării și a transportului, asigurăm echipamente, materiale sanitare și mesele pe perioada practicii și participăm activ la desfășurarea programului de practică de specialitate, prin alocarea de tutori experimentați din cadrul companiei. Investim în acest program și cu scopul de ne pregăti pentru provocările existente pe piața forței de muncă din România, pentru a forma viitori specialiști dornici să lucreze în cadrul companiei noastre, după finalizarea studiilor. 

Programul a început în anul 2018, iar anul trecut am angajat prima promoție de absolvenți. Credeam în această formă de educație, iar anul acesta am crescut numărul de elevi la 56, înființând două clase noi de profil tehnic.

Tot pentru dezvoltarea învățământului profesional în sistem dual, suntem membri în Comitetul de Inițiativă Locală al Primăriei Municipiului București. 

Mai mult, compania noastră este Partener Strategic pentru transformarea educației din Clusterul București – Ilfov, alături de Asociația pentru Valori în Educație (AVE). Mai exact, investim peste 600.000 de euro timp de 4 ani, pentru ca aproape 7.000 de copii din 15 școli să beneficieze de o educație modernă. 

Totodată, derulăm programe de practică și internship în parteneriat cu universități target, precum  Universitatea Politehnică, Universitatea Tehnică de Construcții,  Academia de Studii Economice, Universitatea București și chiar universități străine de profil. 

În fiecare an, aproximativ 40 de studenți la licență sau masterat, beneficiază de aceste stagii plătite, desfășurate în Apa Nova, sub îndrumarea unor tutori experimentați, menite să le ofere cunoștințe și experiențe valoroase pentru viitoarea lor carieră, să-i pregătească pentru provocările următoare, indiferent că vor alege Apa Nova sau o altă companie după finalizarea studiilor. 

  • În contextul crizelor multiple cu care ne confruntăm, care sunt cei mai importanți factori pentru de la candidații care doresc să ocupe un loc de muncă în interiorul Apa Nova?

Oferim oamenilor noștri stabilitate, un pachet de beneficii și de dezvoltare, dar și o carieră pe termen lung. De asemenea, asigurăm condiții excelente de lucru, echipamente și investim mult în tehnologizare și digitalizare. La rândul nostru căutăm la candidați și angajați deopotrivă, calități care țin de dorința de învățare și dezvoltare, proactivitate, orientare către client, flexibilitate, eficiență, dar și să dețină o bună pregătire în domeniu sau de activitate. 

  • Care sunt obiectivele pe care le aveți pentru semestrul II din 2022?

Suntem conștienți că numai prin contribuția profesioniștilor noștri putem să îndeplinim obiectivele strategice și atingerea indicatorilor de performanță asumați. Obiectivele noastre prioritare în zona de HR sunt orientate spre dezvoltarea echipelor, asigurarea competențelor necesare, motivare, echitate și recompensarea performanței.

Continuăm să ne concentrăm pe dezvoltarea echipei actuale, dar și pe atragerea de personal calificat, în condițiile în care în ultimii ani nu numai că nu am făcut disponibilizări, ci dimpotrivă, am angajat masiv.  

Oamenii reprezintă cea mai importantă resursă a noastră, iar dedicarea și performanța lor este cheia planului de afaceri al Apa Nova. 

  • În contextul schimbărilor climatice, cum vedeți viitorul companiei în următorii 10 ani?

Obiectivul nostru major vizează oferirea de servicii esențiale sigure pentru Capitală, având o abordare sustenabilă, tradusă local printr-un management responsabil și optimizat al resurselor naturale epuizabile, cum este apa.

Eforturile noastre sunt concentrate și vor fi canalizate astfel încât fiecare proiect pe care Apa Nova îl implementează să fie bazat pe strategia de dezvoltare durabilă a orașului, punând accent, în același timp, pe investiții care au obligatoriu și un impact pozitiv asupra mediului.