MApN, despre presupusa recrutare și mobilizare pentru frontul din Ucraina

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a dezmințit vineri o serie de informații false apărute online, potrivit cărora instituția ar desfășura „pregătiri” pentru recrutarea tinerilor cu vârste între 18 și 35 de ani sau mobilizarea rezerviștilor pentru a fi trimiși să lupte în Ucraina.

Informațiile false, distribuite intens pe platforme precum TikTok, au inclus și imagini de la parada militară de 1 decembrie, fiind prezentate drept „dovezi” pentru aceste presupuse acțiuni.

Într-un comunicat oficial, MApN a subliniat că aceste afirmații sunt complet neadevărate și reprezintă manipulări.

Informațiile false răspândite online au inclus imagini cu coloane de tehnică militară folosite la parada de 1 decembrie, prezentate în mod eronat ca „pregătiri de război”. MApN a explicat că astfel de imagini sunt utilizate în campanii de dezinformare cu scopul de a induce panică și neîncredere.

„Toate aceste afirmații sunt false și manipulatoare. Sunt speculate, fie proceduri de rutină efectuate de structurile cu atribuții în domeniul evidenței rezervei de mobilizare, în conformitate cu legislația în vigoare, fie diferite deplasări de coloane militare pe rețeaua rutieră sau pe calea ferată, care sunt prezentate drept pregătiri de război.

În acest ultim caz, au fost folosite inclusiv imagini cu coloane de tehnică militară participantă la Parada Militară de la 1 decembrie.

Oricât de absurde ar părea, astfel de scenarii alarmiste și generatoare de panică sunt masiv răspândite pe rețelele digitale, în special TikTok, inclusiv ca parte din campanii susținute de actori statali cu o agendă contrară suveranității României și împotriva NATO”, conform sursei citate.

Clarificări despre serviciul militar obligatoriu

MApN a reamintit că serviciul militar obligatoriu a fost suspendat pe timp de pace începând cu 1 ianuarie 2007, conform Legii 395/2005, și că nu există intenția de a reveni la această practică.

Recrutarea militară în România se face exclusiv pe bază de voluntariat, iar o reactivare a serviciului militar obligatoriu ar putea avea loc doar în condițiile declarării stării de război, mobilizare sau asediu, conform legii.

„Ministerul Apărării Naționale a comunicat în repetate rânduri că nu a luat în calcul, în niciun moment, revenirea la serviciul militar obligatoriu, ci are în vedere exclusiv soluții de recrutare a rezerviștilor pe bază de voluntariat”, se precizează în comunicatul MApN.

Recomandarea MApN către cetățeni

MApN îi îndeamnă pe cetățeni să verifice informațiile primite din surse oficiale, mai ales în cazul în care sunt vizați de mesaje alarmiste sau dezinformări legate de securitatea și apărarea națională.

Ministerul subliniază că astfel de campanii de manipulare vizează destabilizarea opiniei publice și afectarea încrederii în instituțiile statului și în parteneriatele internaționale ale României.