Consiliul General al Municipiului Bucureşti a adoptat în şedinţa de luni un proiect de rectificare bugetară, conform căruia veniturile bugetului local sunt diminuate cu 212 milioane lei şi se majorează cu 23,9 milioane lei subvenţiile pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif la energia termică.
Potrivit proiectului, introdus pe ordinea de zi suplimentară, veniturile totale ale bugetului Municipiului Bucureşti sunt diminuate cu 212 milioane lei, ajungând la 6,62 miliarde lei. Pe de altă parte se înregistrează un plus de 20 de milioane de lei la sume defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale.
Se suplimentează cu 23,9 milioane lei subvenţiile pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif la energia termică şi se diminuează cu 225 milioane de lei banii pentru Transportul în comun (vizând programe din Fondul European de Dezvoltare Regională, atât finanţare naţională, cât şi finanţare externă nerambursabilă, pentru modernizarea şi dotarea unor linii de tramvai). Se mai taie cu 8,3 milioane lei veniturile Proedus, iar cu 2,2 milioane lei veniturile Centrului Arcub.
În raportul de specialitate se arată că, în baza H.G. 1098/2020, a fost comunicată Municipiului Bucureşti suplimentarea cu 20 de milioane de lei a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adaugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2020 pentru Municipiul Bucureşti, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, în vederea asigurării continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a populaţiei.
Reprezentanții CGMB, desemnați în companiile municipale
De asemenea, Consiliul General al Capitalei a adoptat în şedinţa de luni 26 de proiecte privind desemnarea reprezentanţilor municipiului Bucureşti în adunările generale ale acţionarilor din companiile municipale, din societatea Service Ciclop SA, SC REBU SA şi SC Apa Nova Bucureşti SA.
Grupul consilierilor municipali PSD nu a formulat propuneri pentru AGA, anunţând că va ataca în instanţă hotărârile respective. Aurelian Bădulescu a declarat că potrivit art 131 din Codul administrativ, trebuie stabilit un algoritm de împărţire a funcţiilor respective, astfel încât să fie respectată configuraţia politică rezultată în urma alegerilor locale. El a solicitat suspendarea şedinţei, pentru ca liderii grupurilor politice să aibă posibilitatea de a se consulta şi stabili algoritmul respectiv.
Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea