Când va avea loc rectificarea bugetară?

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat marți, 24 octombrie 2023, că rectificarea bugetară va avea loc „când va fi nevoie” și când va fi promulgată „legea de asumare.” Momentan, el nu poate să spună sigur că va avea loc anul viitor. Deocamdată, însă, acesta spune că „avem bani suficienţi să acoperim pensii, salarii, funcţionarea statului şi toate investiţiile pe care le avem”. De exemplu, investițiile „pe fonduri europene şi cele care au finalitatea exerciţiului financiar pe 31 decembrie”.

„Cu adevărat, mi-au venit cheltuieli pe educaţie, cheltuieli suplimentare de câteva miliarde bune, pe acest sfârşit de an, prin noua lege a educaţiei. Este transportul, bursele, masa caldă pe care trebuie să le bugetezi, în acest moment şi pe anul viitor, dar şi pe anul acesta. Au venit aceste cheltuieli şi la salarii, nu au fost ce am calculat atunci, am ajuns la 3,2 miliarde.

Anul acesta, vom avea asigurate şi o parte din bani. Doamna ministru i-a primit la fosta şedinţă de guvern şi în acest ritm vom continua să acoperim toate cerinţele de la Ministerul Educaţiei incluzând şi acest pachet din noua lege a educaţiei care nu a fost bugetat”, a explicat, marți, Marcel Ciolacu în cadrul unei conferințe de presă de la Ford Otosan.

Cheltuielile statului nu vor fi înghețate, ci ordonate

El a anunțat, de altfel, că cheltuielile statului urmează să fie „ordonate”, ci nu „înghețate”.

„Încercăm să avem o Românie mai ordonată. Nu, nu le îngheț. Cheltuieli-s cheltuieli. Le ordonăm”, a precizat liderul social-democraților.

De la 1 ianuarie 2024, toate pensiile vor crește cu 13,5%

Premierul României a anunțat, totodată, că se vor mări toate pensiile cu 13,5% de pe 1 ianuarie 2024. În plus, inechităţile din sistemul pensiilor se vor repara prin noua lege.m În prezent, liderul social-democraților își dorește ca legea pensiilor să fie promulgată pe data de 1 ianuarie 2024. În acest fel, Ministerul Muncii și Protecției Sociale va avea „câteva luni ca să o poată pregăti și să o pună în aplicare”.

„Avem legea cu inflaţia. Anul trecut s-a făcut o excepţie, pentru că, dacă s-ar fi pus inflaţia, cum e legea, cu un an înapoi decât anul respectiv, oamenii ar fi pierdut foarte mult şi am avut cea mai mare inflaţie 14,5 media şi a fost acea discuţie. Anul acesta avem inflaţia cea mai mare în acel an, la fel, este inflaţie medie de 13,5.

De la 1 ianuarie, toată lumea primeşte la fel. Inechităţile se vor repara prin noua lege a pensiilor e cu totul altceva. La 1 ianuarie toate pensiile se măresc cu 13,5, indicele de inflaţie, ăsta este un lucru clar. Eu îmi doresc şi aşa am convenit şi cu Comisia ca legea să fie promulgate la 1 ianuarie. Pe urmă, Ministerul să aibă câteva luni ca să o poată pregăti să o pună în aplicare”, a adăugat el.

Potrivit spuselor sale, „procedurile sunt clare”. Se pare că Ministerul Muncii și Protecției Sociale are un contract cu Banca Mondială, convenit de către Comisia Europeană. Acesta a precizat că, „chiar dacă e gata legea pe 1 ianuarie şi este promulgată, ea nu poate fi aplicată pentru că e un întreg sistem de pus în aplicare.” Deja se fac „nişte simulări pe softuri” la Ministerul Muncii și Protecției Sociale pe legea pensiilor.