România înregistrează un nivel record al investițiilor, afirmă ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Tocmai din acest motiv, nivelul cofinanțărilor este unul extrem de ridicat, ceea ce a influențat automat deficitul bugetar.
Ședință de Guvern la Palatul Victoria. Ce spune Marcel Boloș despre rectificarea bugetară și deficitul înregistrat la final de august
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a exprimat speranța că rectificarea bugetară supusă dezbaterii publice va fi aprobată în ședința de Guvern programată pentru luni. El a menționat că ultima execuție bugetară, la 31 august, a evidențiat un nivel record al investițiilor, iar deficitul este de 4,53% din PIB.
Boloș a afirmat că execuția bugetară de la 31 august 2024 demonstrează realizările semnificative ale Guvernului României în ceea ce privește investițiile, care sunt esențiale pentru dezvoltarea țării.
Aceste investiții provin din politica de coeziune și din implementarea proiectelor de infrastructură, incluzând atât domeniul transporturilor, cât și modernizarea școlilor și spitalelor.
De asemenea, el a subliniat că România beneficiază de reforme și investiții importante din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), unde au fost alocate peste 29 de miliarde de euro.
În contextul acestor investiții, Boloș a indicat că nivelul cofinanțărilor este extrem de ridicat. El a adăugat că au existat cheltuieli de personal și majorări salariale, amintind de creșterile salariale din sectorul public de învățământ, sănătate, Apărare și Ordine Publică, care nu au fost bugetate de la începutul anului și acum apar în execuția bugetară.
Ministrul a subliniat că, la sfârșitul lunii august, deficitul bugetar este de 4,53% din PIB, echivalentul a 80 de miliarde de lei. În ceea ce privește investițiile, sumele alocate au fost semnificative, iar cheltuielile curente au fost limitate la 13 miliarde de lei, destinate cheltuielilor de personal și funcționării serviciilor statului.
„Desigur că am avut şi cheltuielile de personal şi majorările salariale. Să ne aducem aminte de majorarea salarială care a venit pe fondul grevelor din sistemul public de învăţământ.
Apoi protestele care au avut loc în sistemul public de sănătate şi ulterior din toate celelalte categorii din sectorul public, de la Apărarea Naţională, Ordinea Publică sunt beneficiare ale majorărilor salariale.
Este ca un fel de avans care s-a dat la noua lege a salarizării unice şi acestea mai apoi nefiind bugetate de la începutul anului se văd acum în contul de execuţie bugetară. (…)
Una peste alta discutăm la sfârşitul lunii august de un deficit bugetar de 4,53% din PIB, de 80 de miliarde de lei, iar dacă ne referim doar la nivelul investiţiilor, de 67 de miliarde de lei, observăm că o parte destul de puţină s-a dus pe cheltuieli curente, 13 miliarde de lei s-au dus pentru cheltuielile de personal şi cele care privesc funcţionarea serviciilor statului român”, a explicat Marcel Boloș duminică, 22 septembrie.
Ce se știe, la acest moment, despre rectificarea bugetară
Boloș a reiterat că așteaptă aprobarea rectificării bugetare în ședința de Guvern, care a fost inclusă în programul premierului Marcel Ciolacu, deși ora exactă nu a fost stabilită.
Prima rectificare bugetară din acest an este pozitivă și preconizează alocări suplimentare pentru mai multe ministere, inclusiv 11,3 miliarde lei pentru CNAS, 4,59 miliarde lei pentru Ministerul Educației și 5 miliarde lei pentru Ministerul Transporturilor.
De asemenea, deficitul bugetar va crește la 122,8 miliarde lei, adică 6,94% din PIB, față de 87 miliarde lei, sau 5% din PIB, așa cum prevedea legea bugetului din acest an.
Creșterea economică pe care se bazează rectificarea a fost revizuită în scădere, de la 3,4% la 2,8%.