Decebal Traian Remes paraseste scaunul finantelor, suparat fiind pe propriul partid si pe politica de aliante initiata de un alt ministru liberal, Valeriu Stoica, aparent mult mai dornic sa-si gaseasca aliati care sa-i asigure imaginea de lider decat aliati care sa dea forta parlamentara partidului sau, recent invins in alegerile locale.
Remes pleaca din fruntea Ministerului Finantelor intr-un moment delicat pentru Guvern, care de abia se angajase sa se abtina de la orice initiativa legislativa ce ar contraveni programului de politici economice convenit cu FMI. Tot in memorandumul semnat recent cu FMI, cabinetul de la Bucuresti, al carui principal negociator in relatiile cu Fondul era tocmai ministrul Remes, promitea ferm ca va monitoriza strict cheltuielile bugetare si va aplica masuri drastice de reducere a arieratelor din economie. Potrivit Memorandumului, pentru prima analiza a acordului stand-by prelungit cu FMI, ce va avea loc la 15 august, preconditiile asumate de autoritatile romane mai includ: abrogarea Ordonantei de urgenta privind facilitatile pentru investitori si amendarea Ordonantei de urgenta nr. 98 privind platile compensatorii, precum si o decizie pentru rezolvarea problemei Bancii Agricole.
Dar daca in ceea ce priveste anularea facilitatilor privatizarea Bancii Agricole sau problema platilor compensatorii Guvernul de la Bucuresti poate da raspunsuri pozitive la examenul cu FMI, in schimb va ridica din umeri cand vor fi luati „la puricat” indicatorii economici reali, comparativ cu cei angajati. Principalii indicatori macroeconomici conveniti de autoritatile romane cu FMI vizeaza o crestere a PIB cu 1,3%, o inflatie anuala de 27%, un deficit bugetar de 3,5% din PIB (fara sumele din privatizare) si un deficit al contului curent de 4% din Produsul Intern Brut. Insa, potrivit Comisiei Nationale de Statistica, datele vor fi depasite: rata inflatiei, determinata pe baza cresterii preturilor de consum al populatiei, de 15,7% fata de decembrie 1999. Rata medie lunara a inflatiei in perioada ianuarie – mai 2000 a fost de 3,0%, fata de 4,5% in perioada similara a anului trecut. In iunie, inflatia a ajuns la 19%, unii analisti fiind de parere ca cifra anuala va depasi 30%.
Emotiilor examenului cu FMI li se adauga si durerile de cap date de necesitatea rectificarii bugetare. Ordonatori de credite importanti incearca sa mai obtina cate ceva, or, ministerul finantelor nu prea mai poate da cine stie ce, tocmai din cauza angajamentelor pe care trebuie sa le respecte in privinta administrarii riguroase a bugetului de stat. Colac peste pupaza, dupa ce ca pierduse (prin plecarea la Primaria Capitalei a lui Traian Basescu) negociatorul – sef cu Banca Mondiala, acum Guvernul Isarescu s-a vazut si fara piesa de rezistenta in discutiile cu FMI.
Numirea unui alt ministru al finantelor, chiar in persoana lui Sorin Pantis care s-a si grabit sa declare ca „in patru luni se mai pot face lucruri foarte importante” nu face altceva decat sa transmita in exterior inca un semnal de instabilitate, politica si economica. Desi Romania se chinuie zilnic sa demonstreze contrariul.
Principalii indicatori conveniti cu FMI
· crestere a PIB cu 1,3%,
· o inflatie anuala de 27%,
· un deficit bugetar de 3,5% din PIB (fara sumele din privatizare)
· un deficit al contului curent de 4% din PIB.