Rectificarea bugetară discutată de Guvern în şedinţa de sâmbătă reduce bugetele tuturor ministerelor, cele mai mari sume fiind tăiate de la Agricultură, Apărare, Administraţie şi Interne şi Educaţie, iar singurul minister care primeşte fonduri suplimentare este cel Muncii.

Ministerul Finanţelor a înaintat Guvernului lista instituţiilor publice ale căror bugete vor fi revizuite, singurele modificări operate faţă de cifrele prezentate, în urmă cu o săptămână, de Mediafax, fiind la Secretariatul General al Guvernului, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Ministerul Finanţelor, inclusiv pentru Fondul de rezervă bugetară, Ministerul Tineretului şi Sportului.

„Lista a fost înaintată Guvernului pentru a fi discutată, în vederea unei decizii”, au declarat agenţiei Mediafax surse ministeriale.

Bugetul Ministerului Agriculturii va fi diminuat cu puţin peste două miliarde de lei, iar din bugetul Ministerului Apărării Naţionale vor fi tăiate 696,4 milioane lei.

Alte reduceri semnificative de fonduri vor fi operate pentru Ministerele Educaţiei (un minus de 676 milioane lei) şi Administraţiei şi Internelor (-427 milioane lei).

Singurul minister care va primi alocaţii bugetare suplimentare va fi cel al Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, cu un plus de 1,3 miliarde lei.

Ecaterina Andronescu, nemulţumită

 

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a avut o discuţie aprinsă cu premierul Emil Boc imediat după şedinţa de astăzi a Guvernului, în care bugetul instituţiei a fost semnificativ diminuat comparativ cu alocaţiile iniţiale, au declarat agenţiei Mediafax surse oficiale.

La discuţia care a avut loc în cabinetul premierului a participat şi Graţiela Iordache, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

„A fost o discuţie aprinsă pe tema alocaţiilor bugetare pentru învăţământ. Astfel de confruntări au mai avut loc anterior între ministrul Educaţiei şi cel al Finanţelor, Ecaterina Andronescu reproşându-i atunci ministrului de Finanţe, Gheorghe Pogea, bugetul alocat ministerului şi explicându-i că România nu trebuie să devină «o ţară de analfabeţi» din cauza Fondului Monetar Internaţional”, au arătat sursele citate.

Sursa: Mediafax